Без Ювілейної, Спартака: останні на перейменування вулиці в Рівному отримали нові назви

03-11-2022 Новини

Рівнерада 3 листопада офіційно затвердила нові назви для ще чотирьох вулиць та одного провулка. Вони були останніми з переліку, який сформувала профільна комісія у рамках дерусифікації та дерадянізації. Загалом, у списку було 60 вулиць. Про це повідомляє Суспільне.

Депутати Рівненської міської ради на сесії перейменували чотири вулиці та один провулок.

- Ювілейну – на Віталія Магеля;

- Спартака – на Михайла Борейка;

- Кубанську – на Холодноярівську;

- Лєскова – на Святкову;

- провулок Пушкіна – на Героїв Поліції.

За відповідне рішення проголосував 31 депутат Рівнеради.

Для Ювілейної комісія з питань найменування міських об’єктів у травні 2022 року пропонувала назву Хіміків. Але 27 жовтня її голова і секретар Рівнеради Віктор Шакирзян повідомив про те, що вулицю одностайно вирішили перейменувати на честь одного з керівників тероборони Рівненщини Віталія Магеля.

Вулиця Спартака не має в назві прямої прив'язки до Росії та радянської історії. Її до списку з перейменування включили не одразу, а додали в процесі. Історик і член профільної комісії Андрій Жив'юк у коментарі Суспільному пояснив це тим, що ініціатор повстання рабів у Стародавньому Римі Спартак не має жодного стосунку до Рівного. А в СРСР його зробили символом класової боротьби.

В новій назві вулиці, яка перетинається з Молодіжною за розвилкою біля Колоденки, вшанували пам’ять рівненського просвітянина Михайла Борейка.

За даними історика і члена міської комісії з перейменування Андрія Жив’юка Рівнерада офіційно перейменувала усі вулиці і провулки зі списку, який сформували у квітні та доповнили в червні 2022 року. Згідно з ним, дерадянізувати та дерусифікувати мали назви 60 рівненських вулиць.