Чому депутати Рівнеради хочуть і не хочуть допомагати коштами мобілізованим рівнянам

24-05-2024 Новини

З міського бюджету Рівного можуть передбачити одноразові виплати мобілізованим військовим. Відповідний проєкт рішення вже вдруге виноситимуть на сесію Рівненської міської ради. Перший раз ініціатива не набрала достатньої кількості голосів, тож на постійних комісіях міської ради доопрацювали проєкт. «Четверта влада» запитала у депутатів різних фракцій, чи голосуватимуть вони за цю ідею після внесених змін.

Знову на розгляд сесії

Депутат від фракції «Голос» Святослав Клічук написав на своїй сторінці у Фейсбуці, що «комісія Рівненської міської ради ухвалила компромісне рішення щодо нашого проєкту про разові виплати для військовослужбовців, проголосували "на розгляд сесії"».

Ідеться про проєкт рішення «Соціальний захист Захисників і Захисниць України та членів їхніх сімей на 2024-2026 роки».

Депутати пропонують виплатити разово по 30 тисяч гривень мобілізованим військовим, яких призвали на військову службу з першого січня 2024 року, та військовим, які уклали перший контракт з Рівненським ТЦК з першого січня 2024 року.

А всім, хто був мобілізований чи підписав перший контракт у Рівненському ТЦК із 24 лютого 2022 року до 31 грудня 2023-го, – по 10 тисяч гривень.

Йдеться про допомогу лише для тих військових, які зареєстровані на території Рівненської міської територіальної громади.

Депутат зазначив, що перший раз проєкт рішення не набрав потрібну кількість голосів – лише 15 замість потрібних 22-х. Тому вони внесли корективи і подали новий.

Скільки рівнян мобілізували – таємниця

Для початку реалізації такої ініціативи депутати пропонують закласти 50 мільйонів гривень у міському бюджеті.

«Станом на сьогодні держава уже виплачує військовим контрактникам за перший контракт із ЗСУ від 24-х до 30 тисяч гривень. Крім того, за контракт 20 тисяч платить і Рівне. Натомість мобілізованим – а саме на мобілізованих наразі лягає основний тягар війни – не виплачують нічого. Вважаємо це вкрай несправедливим», – зазначає в себе на сторінці Святослав Клічук.

Ми запитали в Святослава Клічука, як тепер вони пропонують: платити лише по 30 тисяч і мобілізованим, і тим, хто підписав контракт у з початку 2024-го, чи додатково зберегти для контрактників ще по 20 тисяч гривень.

– В проєкті нашому – усім однаково (виплачувати. – Авт.). По 30 тисяч і тим, і тим, щоб було справедливо, – каже депутат.

Святослав Клічук в коментарі для «Четвертої влади» розповів, що всі дані про мобілізованих (скільки і хто саме служить) має ТЦК передавати департаменту соціальної політики.

– Чому вирішили тим, хто до 2024 року пішов на війну, виплачувати 10 тисяч, а не 30 тисяч гривень?

– Через обмеженість бюджету. Хотілося б усім, але тоді суму потрібно помножити на два, а ми і за ці кошти не можемо переконати депутатів з інших фракцій.

– Ви у дописі написали: «Ми давно озвучували потрібні цифри, за що отримали «персональні попередження» під розпис від компетентних органів, мовляв, розголошуєте військову таємницю». Що це за попередження і від кого?

– Я не знаю, що можна казати, що ні. Коли це питання розглядали на комісії, то підійшли до нас з апарату виконкому міської ради і дали документ підписати. Сказали, що наступного разу будемо мати розмову з Управлінням Служби безпеки України, бо ми розголошували цифри щодо кількості мобілізованих. На комісії я не міг не назвати цю цифру, бо треба обґрунтування суми грошей.

Хто підтримує, а хто – ні

Ми запитали у депутатів з усіх фракцій Рівненської міської ради, як вони ставляться до такої ініціативи та чи будуть підтримувати її на сесії.

Представники фракцій «Свобода» та «Європейська солідарність» Володимир Валявка та Оксана Майборода кажуть, що, ймовірно, підтримають проєкт рішення про одноразові виплати військовим.

– Бажано було б не по-різному виплачувати тим, хто вже служить, і тим, хто тільки піде захищати Україну, щоб не було дискримінації, – зауважує депутат Володимир Валявка.

– Я вважаю, що це дуже добра можливість напряму підтримати тих, хто йде в ЗСУ або там вже перебуває, із бюджету громади. А вони вже зможуть придбати те, що їм потрібно. Наша фракція ще готується до наступної сесії, але, ймовірно, будемо підтримувати, – каже депутатка Оксана Майборода.

Голова фракції «Слуга народу» Віталій Коваль сказав, що підтримка військових – це одне з ключових завдань міської ради Рівного:

– Сьогодні потрібно вивчити можливості міського бюджету для реалізації цього проєкту рішення. Будемо детально обговорювати це на зборах фракції перед сесією. І вже на засіданні озвучимо консолідовану позицію.

Голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю та депутат від фракції «Слуга народу» Роман Яворський сказав, що голосуватиме, як вирішить фракція, але додав:

– Це велике дискусійне питання. Для міста це понад 100 мільйонів гривень. Плюс – на сьогоднішній день є хороше оснащення зброєю. Якщо комусь потрібно, місто може закупити. Ми про це все говорили. Тим більше призивають не тільки рівнян. Є дуже багато таких факторів, якими не хотілося б маніпулювати. Моя думка дуже проста – хочеться давати, потрібно давати, але має бути правильний підхід, хто вже мобілізувався, а хто ще має.

Депутат від фракції «За майбутнє» Маріян Года розповів, що ставиться негативно до такої ініціативи:

– Це дешевий популізм. За рахунок чужих грошей робити собі позитивний імідж передвиборчий чи який там. Через це я проти. Тим більше депутати, які на фронті воюють, чітко дали зрозуміти, що така допомога не потрібна.

Якщо хочеш зробити комусь допомогу, то зроби і зроби її тихо, а не за рахунок громади і за рахунок платників податків. Нема такого дня, щоб я не допомагав. Я не фотографуюся з дронами, хоча я їх купую постійно. Я це роблю за рахунок своїх грошей і не смію просити у бюджету на невідомо які і чиї проєкти.

У нас вже багато років складається якась така дивна ситуація: коли доходить до розподілу бюджету, то найбільше верещать ті, хто не має ніякого стосунку до формування бюджету.

Голова фракції «Рівне разом» Світлана Марчук вважає, що краще кошти виділяти на запити, які надходять від військових частин:

– Я думаю, що у нас достатньо пільг для мотивації, скажімо так, мобілізації. Наразі вже на третьому році війни, я думаю, та мотивація, що вони пропонують, не спрацює.

– То, може, тоді і контрактникам скасувати разову допомогу у 20 тисяч гривень? – журналістка.

– Контрактник – це людина, яка свідомо зробила такий вибір, прийшла і підписала контракт. Мобілізований – це, хай буде грубо, людина, яку вчора зловили на вулиці. Ну, принаймні для мене. Тому контрактникам ми від першого дня повномасштабної виплачуємо. Вони хочуть всім, хто призвався з 2022-го, виплачувати. Дуже багатьох людей, вибачте мені, вже немає в живих. Дуже багато людей зникли безвісти. Я вважаю, що це недоцільно зараз.

Голова фракції «Батьківщина» Галина Кульчинська сказала, що написала свою позицію у пості на фейсбуці.

Основна теза депутатки: «Я за максимальну підтримку військових. Але давайте чіткі попередні розрахунки в цифрах: скільки у нас в місті мобілізованих з 2022 року (цифри не для загального сповіщення) і яка сума тоді потрібна з бюджету міста, щоб кожному з них виплатити по 30 тисяч гривень».

Виконуючий обов’язки міського голови Віктор Шакирзян єдиний, хто проігнорував наші запитання. Ми до нього телефонували, а також надіслали питання в телеграм та на його електронну пошту.