Ціна голосу одного виборця у Рівненській громаді

12-11-2020 Аналітика

Скільки офіційно витратили коштів зі своїх передвиборчих фондів партії на виборах до Рівненської міської ради? А скільки кандидати на посаду Рівненського міського голови? Якою вийшла офіційна ціна голосу?

Відповідно до Виборчого кодексу остаточні фінансові звіти мали б бути подані до ТВК до 1 листопада. Станом на 11 листопада у відкритому доступі є інформація про звіти 13 із 17 партій та 10 з 16 кандидатів на посаду міського голови.

Ми вирішили порахувати, як дорого обійшовся голос одного виборця для кандидатів та партій.

Офіційна ціна голосу – це результат ділення кількості витрат, вказаних у фінансовому звіті, на кількість голосів виборців, отриманих партіє чи кандидатом.

Реальна ціна голосу в кожного кандидата чи партії може бути іншою. Адже часто агітація кандидата і партії була об’єднаною, але фінансувалася з передвиборчого фонду або кандидата, або партії. Також у звітах не вказана вся агітаційна передвиборча діяльність частини партій та кандидатів. Як-от, наприклад, проведення різних масових заходів, зустрічей з виборцями, благодійна діяльність, розміщення прихованої агітації в ЗМІ, робота агітаторів, штабу та інше. Крім того, значна частина кандидатів і партій проводили активну агітаційну діяльність до моменту офіційної реєстрації та відповідно відкриття передвиборчих фондів.

Ціна голосу для кандидата:

 

Ціна голосу для партії: