Депутат-«слуга» та підприємство при колонії: в кого закупили бетонні фортифікації для оборони Рівненщини

26-10-2023 Аналітика

«Четверта влада» продовжує з’ясовувати, куди спрямували кошти, які Рівненська обласна військова адміністрація виділила на оборонні потреби. В цій статті досліджуємо, в кого закупили фортифікаційні матеріали для армії.

Як ми писали в попередньому матеріалі, частину коштів із бюджету Рівненської громади, а саме 24 мільйони 580 тисяч гривень, розподілив департамент з питань будівництва та архітектури обласної адміністрації. На ці гроші закупили фундаментні блоки, бетонні тетраедри та бар’єрний рубіж «Єгоза».

У відповіді на наш запит департамент повідомив, що перелік товарів та матеріалів складали на основі листів потреб від підрозділів прикордонної служби, ЗСУ та територіальної оборони, що надійшли до Рівненської ОВА.

Загалом на бетонні вироби та бар’єрну сітку витратили 29 мільйонів 434 тисячі гривень. Близько 5 мільйонів залучили не з Рівного, а з коштів інших громад області.

В кого придбали бетонні вироби

Згідно з відповіддю на наш запит, замовлення на фундаментні блоки та тетраедри з бетону від департаменту отримало дві фірми: ТОВ «Торг-Буд» та ТОВ «АБУ». На всі закупівлі були оголошені відкриті торги.

Як з’ясувала «Четверта влада», повні назви цих контрагентів – ПП-Фірма «Торгбуд-сервіс» та ТОВ «Альянс будівельників України».

Що стосується «Торгбуд-сервісу», то фірма зареєстрована у Здовбиці й належить Чабораю Юрію Миколайовичу (60%) та Семенову Олександру Михайловичу (40%). Юрій Чаборай – депутат Рівненської міської ради від фракції «Слуга народу». Олександр Семенов, директор підприємства, – тесть Юрія Чаборая.

Фундаментні блоки власного виробництва розмірами 1200*400*600 мм закупили у фірми Чаборая-Семенова. Ціни на них коливаються від 936 до 980 грн. за штуку. (В інтернеті нам вдалося знайти схожі блоки й по 760-800 грн./шт.)

Щодо бетонних тетраедрів, то їх департамент з питань будівництва та архітектури закупив у того ж «Торгбуд-сервісу» та ТОВ «Альянс будівельників України».

ТОВ «Альянс будівельників України» створили 12 років тому, зареєстрували в Києві, належить Кундзічу Володимиру Володимировичу з Житомира.

Тетраедри від «Торгбуд-сервісу» – власного виробництва – коштували від 1590 до 1800 гривень за штуку. Водночас, у лютому 2023 року підприємство продало схожі піраміди сарненському комунальному підприємству по 1200 гривень за штуку.

Тетраедри від «Альянсу будівельників України» закупили за ціною 1790 гривень за штуку. Їх виробник – київський «Завод залізобетонних виробів “Дорожні та енергетичні конструкції”».

Експертка громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак, яка аналізувала закупівлі департаменту будівництва, зауважує, що на березневий тендер, де переміг «Альянс будівельників України», подавався й «Торгбуд-сервіс», але програв, подавши дорожчу пропозицію:

– Схоже, «Торгбуд-сервіс» у березні на торгах не очікував, що буде ще один претендент. У лютому на торгах фірма була одна і запропонувала ціну за піраміду 1800 гривень, що дало можливість укласти договір на суму, більшу очікуваної вартості на 24,5%.

– Оскільки тоді ще не було аукціонів, торгуватись конкуренти не могли. На «травневі» та «червневі» торги ця фірма подалась на схожий тендер уже з цінами відповідно 1590 гривень та 1689 гривень за піраміду, але інших пропозицій не було (економія в цих закупівлях 210 та 111 тисяч). Це ще один доказ того, що реальна конкуренція сприяє ефективності закупівель.

В кого придбали бар’єрний рубіж

«Єгозу» придбали по 180 тисяч гривень за кілометр у ТОВ «Кайман» та по 155,6 тисяч у ДП «ДКВС України №21».

Середня ціна бар'єрного рубежу склала 168 гривень за метр. Колаж «Четвертої влади» (Дмитро Домащук). Використано фото з сайту prom.ua

Перший постачальник 28 років тому зареєстрований у Києві. Власники – з Луганської та Донецької областей. Як писали «Наші гроші», в 2021 році наша держава купувала в цієї ж фірми колючий дріт на 29 мільйонів для передачі в якості гуманітарної допомоги для Литви, щоб відгородитись від Білорусі.

Другий постачальник «Єгози» – це підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України №21. Воно діє при Солонянській колонії, що у селі Аполлонівці Дніпропетровської області.

Це підприємство продало дріт дешевше, ніж ТОВ «Кайман», проте рівненська Держаудитслужба  під час моніторингу знайшла порушення.

Держпідприємство спочатку не надало сертифікату щодо якості сировини та комплектуючих, а коли його довантажила, то аудитори помітили, що згідно із сертифікатом виріб має не 80 грамів цинку на 1 кв.м, як цього вимагав замовник, а 30.

Департамент з питань будівництва, тим не менше, оплатив усю суму договору – 8 мільйонів 250 тисяч гривень.

Усі фортифікаційні матеріали, як повідомив той же департамент, передали підрозділам прикордонної служби та оперативного угруповання військ «Волинь».

Ця публікація створена в рамках проекту «Інституту висвітлення війни та миру» за фінансової підтримки МЗС Королівства Норвегії. Її зміст – виключна відповідальність редакції онлайн-медіа «Четверта влада» i не відображає погляди МЗС Королівства Норвегії чи «Інституту висвітлення війни та миру».