Десь плюс, десь мінус: яким буде бюджет Рівного 2023 за найоптимістичнішим сценарієм

24-12-2022 Аналітика

Рівнерада затвердила бюджет міської громади на 2023 рік. Загальні доходи, які прогнозують отримати за найоптимістичнішим сценарієм, становлять понад 3 млрд. грн. і така сума запланована вперше, зазначив мер Олександр Третяк. В управлінні бюджету і фінансів пояснили, де грошей має додатись, а де навпаки – зменшитись. Про це пише Суспільне.

Доходи

Загальний обсяг доходів бюджету тергромади на 2023 рік, за прогнозами фінуправління, становить понад 3,1 млрд. грн., у 2022 це було 2,8 млрд. Власні доходи, тобто те, що місто заробить, прорахували на рівні 2,5 млрд. Офіційні трансферти, тобто допомога у вигляді субвенцій — 520 млн. грн. Доходи спецфонду — 72,7 млн., в тому числі чисті доходи бюджет розвитку — 12,3 млн.

Основне джерело доходу — це податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), на 2023 рік запланований в сумі 1,7 млрд. грн. Це менше, ніж у 2022 році майже на 7%.

«За прогнозом Мінфіну, падіння доходів по цьому податку в наступному році — розрахункова цифра складає 88,2% до очікуваних надходжень. У нас у проєкті включено 93,1%. Ми дуже зважено підійшли до цього податку, до обрахунку, і сподіваємось, що наша цифра є достатньо збалансованою і доходи виконаються», — сказав Віктор Шульга.

Під час розрахунку, за словами фінансиста, врахували зростання мінімальної зарплати з 6,5 тис. грн. до 6,7 тис., також врахували зупинену у 2023 році індексацію для працівників бюджетних установ.

Акцизний податок з реалізації підакцизних товарів прогнозують в сумі 180 млн., це на 17,4% більше, ніж у 2022 році. Зокрема, очікують 48 млн. від роздрібного продажу алкоголю і 132 млн. від продажу тютюнових виробів.

Акциз із пального очікують на рівні 59,4 млн. — з ввезеного пального і 2,4 млн. податку з пального, виробленого в Україні.

Податку на нерухоме майно планують зібрати майже 61 млн. грн.

«По єдиному податку, який у нас є важливим джерелом надходжень, у 2023 році планується в розмірі 353,5 млн. грн., це на 3,5% більше очікуваного надходження цього року. Але потрібно сказати: діє пільга для платників 1 та 2 груп щодо можливості не сплачувати податок до припинення воєнного стану. В обрахунку враховано, що близько половини платників податків будуть сумлінними і заплатять. Врахована і пільга для платників 3 групи платників щодо застосування пільгової ставки в розмірі 2% доходу, це теж впливає у від’ємну сторону на доходи», — зазначив Шульга.

Місто планує отримати майже 700 тисяч від туристичного збору та стільки ж екологічного податку. Майже 27 мільйонів чекають від збору за надання адмінпослуг, майже 30 мільйонів орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим держмайном, 11 мільйонів від продажу землі й нематеріальних активів.

Видатки

За словами керівника фінуправління Віктора Шульги, обсяг видатків дорівнює обсягу доходів, тобто трохи більше 3 млрд. грн.

Освітня субвенція від держави місту складає 520,6 млн. грн., це на 30 млн. менше, ніж у 2022 році. За даними фінансиста, держава загалом зменшила таку дотацію на близько 20%. Відтак, з місцевого бюджету треба буде додати грошей на оплату праці, йдеться про близько 43 млн. грн.

На те, щоб виконувати місцеві програми, які раніше затверджувала Рівнерада, передбачили 920,3 млн. грн., на погашення зовнішніх запозичень — 2,6 млн.

Видатки спецфонду заплановані в обсязі 141, 5 млн. грн., з них видатки бюджету розвитку — 81,1 млн. грн., видатки на природоохоронні заходи 0,7 млн., видатки за рахунок власних надходжень бюджетних установ — 59,6 млн. грн.

Передбачили й субвенції іншим бюджетам у розмірі майже 2,3 млн. З них обласному бюджету 1,27 млн., з яких майже мільйон — для надання людям з інвалідністю послуг з реабілітації в Олександрії. І 300 тисяч на соцпослуги людям у складних життєвих обставинах.

Бюджету Рівненського району дадуть 1 млн. грн.

Обсяг резервного фонду, з якого фінансують непередбачені видатки, складає 75 млн., це 3% від обсягу загального фонду бюджету.

Реверсна дотація, тобто фінанси, які місцеві бюджети передають до державного для горизонтального вирівнювання податкоспроможності громад, збільшена і складає 160,7 млн. В 2022 році це було 53 млн.

Фінансування програми «Турбота» з 21 млн. зросте до 43. Зокрема, збільшення на 14 млн. передбачене на виготовлення пам’ятників для почесних громадян Рівного, йдеться про загиблих бійців. А також збільшення допомоги для людей, які отримали інвалідність 1 групи внаслідок війни, і підвищення розмірів щомісячних виплат дітям, чиї батьки загинули на війні — з 2023 року це буде два прожиткових мінімуми.

На програму мобілізаційної підготовки та тероборони передбачили 5 млн. грн. Більшість видатків на військові потреби проводитимуть також з резервного фонду за потреби.

Звідки тимчасово забрали гроші

Перед голосуванням 30 млн. грн.. забрали із програми «Тепле місто», оскільки депутати з Батьківщини захотіли ознайомитись із конкретними заходами, які мають виконати в її рамках. Фінансувати програму пропонують тоді, коли таку інформацію отримають.

За аналогічною причиною тимчасово зняли 20 млн. із програми житлово-комунального господарства.

У підсумку за бюджет проголосували 26 депутатів, двоє не голосували, по одному утримались і проголосували проти.

Яким бюджет бачить мер

«Я би охарактеризував його як бюджет перемоги, бо це найвищий рівень доходів бюджету за всю історію міста — понад 3,1 млрд. Хочу подякувати військовим, бізнесу, підприємцям, платникам податків, всім, хто його наповнює», — сказав після сесії Олександр Третяк.

Також він прокоментував позицію представників фракції «Слуга народу», які заявили про недостатню підтримку військових, зокрема, й на білоруському напрямку. Депутат від «СН» Юрій Чаборай назвав бюджет 2023 «бюджетом проїдання».

«Попри виступи, бюджет підтримали. Рівне надзвичайно чимало коштів виділяє і буде виділяти для військових. Ми зараз прийняли базовий бюджет. Кошти на капвидатки, для військових, вони будуть розглядатись приблизно на лютневій сесії», — пояснив мер.