Енергоефективність, цифровізація та безпека: що розглядали під час депутатського дня

04-08-2022 Новини

4 серпня в рамках депутатського дня рівненські міські обранці обговорили кілька питань. Зокрема, заслухали презентацію від компанії ЕСКО ЮА щодо можливості запровадження енергосервісу та утеплення дитячих садків громади.

Енергосервіс – це механізм, який дозволяє здійснити модернізацію систем електропостачання та опалення, не витрачаючи на це бюджетних коштів.

Як розповів представник компанії ЕСКО ЮА Андрій Мельник, спершу компанія проводить енергоаудит і визначає споживання теплової, електричної енергії чи природного газу. За тим замовник затверджує ці показники, а визначена компанія проводить заходи з енергосервісу за власний кошт. Лише коли є певний результат замовник оплачує ці послуги за рахунок зекономлених коштів.

За словами секретаря Рівнеради Віктора Шакирзяна, компанія вже обстежила рівненські садочки. Серед них можна обрати кілька, аби випробувати можливість.

«Це цікава ідея, яка в сучасних умовах дозволить і заощадити кошти, і привести наші заклади до належного рівня», - відзначив він.

Також у рамках зустрічі говорили про цифровізацію громади.

Як розповів заступник міського голови Рівного Євгеній Іванішин, зараз місто працює над підключенням навчальних, соціальних та закладів культури до високошвидкісного інтернету. Інтернет у сховищах частково вже проведений, продовжується підключення до Wi-Fi укриттів медзакладів, гуртожитків тощо.

«Також проводимо повний аудит цифрових ресурсів виконавчого комітету міської ради. Також посилюємо захист від кібератак. Плануємо втілити в життя сучасний електронний документообіг. Це в рази пришвидшить паперову роботу», – зазначив Євгеній Іванішин. – «Ми вже підключені до Єдиної платформи місцевої електронної демократії «Е-Dem». Вона покликана спростити комунікацію з владою. Це вплине на процес подання звернень, петицій та участі в розгляді проєктів Громадського бюджету».

Наприклад, пояснив заступник міського голови, сидячи на дивані, з телефону написати про яму на дорозі, невідповідність у прибутті транспорту, зрізання дерев тощо. І питання вирішиться швидше, ніж, чекаючи відповіді на запити і т.д.

Окрім того, агентство економічної безпеки «ЕФОРТ» представило систему відеоспостереження, яка встановлена в навчальних закладах Львівщини, як приклад системи безпеки, які могли б запрацювати в школах і садочках Рівного.

Про це повідомляє офіційний портал Рівнеради.