«Кожен п’ятий воїн — ваш земляк», — капітан з єгерської бригади до рівненських депутатів

24-02-2024 Новини

Це уже не перший випадок, коли військові просять допомоги у міста на різні потреби. Цього разу у бригаді, чиїх бійців прозвали «росомахами», не уточнили, що конкретно їм необхідно. Але просять не забути про них, коли Рівне знову розподілятиме субвенції для військових. Заодно гість у «пікселі» привіз для міськради прапор та пам’ятний знак бригади — на згадку. Про це пише «Рівне вечірнє».

Чиновники пообіцяли єгерям допомогти. А от для рівнян планують змонтувати документальну стрічку з відео, що надсилають воїни — про те, як закуплені громадою безпілотники працюють на фронті.

Микола Варенцов, заступник командира 68-ї окремої єгерської бригади ім. Олекси Довбуша:

— Вже два роки тримаємо позиції у найгарячіших точках нашої держави. Бригада створювалася на Рівненщині 6 березня, тут на навчальному центрі — як легке піхотне з’єднання, яке повинне було патрулювати ліси на кордоні з Білоруссю. Можливо, цим і пояснюється, що майже п’ята частина особового складу — це рівняни, в основному ваші хлопці з поліських районів.

Але так склалося, що ми жодного дня не були на кордоні з білорусами, не бачили навіть лісу, грубо кажучи. Тому що 24 березня бригада уже була під Вугледаром, під Павлівкою. І я сам теж був там, воюю у ній майже з перших днів створення. Бригада рік і три місяці стояла на Донбасі, тримала рубежі. Зараз, уже з липня, ми стоїмо на Харківщині — теж на «нулі». Тримаємо позиції, поки штурмові бригади звільняють нашу землю. В нас не менш важлива функція: не думайте, що ми, єгері, бігаємо десь там по лісу з автоматами. Ні, наше завдання — не пустити далі ворога, який постійно намагається пробиватися і шукає слабкі місця. Це коротко, щоб ви розуміли, хто такі єгері, й не забували, що десь на передових позиціях є бригада, яка на 17% складається з рівнян і на 16% — волинян.

Я чув неодноразово, що ваша громада допомагає хлопцям, іншим підрозділам. Тому від імені керівництва бригади хотів би вам подякувати за те, що підтримуєте своїх земляків, допомагаєте, волонтерите — це дуже радує. Бо коли країна воює, то одна частина людей має бути на фронті, а інша — для фронту. Мета мого візиту — нагадати, що є така бригада, яка на п’яту частину складається з ваших земляків. Потреби у бригади постійно є… Техніка ламається, дрони втрачаються. Тому якщо буде можливість при розподілі субвенцій, щоб також згадували за нашу бригаду, допомагали. Бо війни виграють не армії, а народи.

Віктор Шакирзян, в.о. міського голови Рівного:

— Однозначно, допомогу отримають. Наша громада максимально закупляє дрони, ми передаємо їх військовим частинам — всі задоволені, багато потім скидають нам відео. Ми теж плануємо підготувати щось документальне для всієї громади, щоб показати, як наші дрони працюють і рятують нашим героям життя. Така співпраця триватиме і надалі. Тим більше, що в бригаді, справді багато є воїнів з Рівненщини. Треба допомагати, доки не переможемо. Від бригади є лист-прохання на субвенцію. Думаю, що коли будемо розглядати бюджет, то субвенція ця буде надана.