Макарони по 109 грн за кг: керівник освіти Рівного попросив про відсторонення і розслідування

12-02-2023 Новини

Начальник управління освіти Рівного Богдан Турович зранку 12 лютого публічно попросив про відсторонення від посади та проведення службового розслідування щодо закупівлі макаронів у дитячі садки. Про це посадовець повідомив у своєму Facebook. Йдеться про закупівлю продукції за ціною в 109 гривень за кілограм, - повідомляє Суспільне.

Раніше і він, і пресслужба мерії просили не спекулювати на цій темі і назвали тендер законним. Нардеп Олександр Ковальчук також публічно звернувся до правоохоронців із проханням перевірити закупівлю. Також звернення до правоохоронців готує нардепка Соломія Бобровська.

Чому про це говорять

Видання «Наші гроші» 9 лютого зробило публікацію про закупівлю макаронів у дитсадки Рівного. Автор матеріалу назвав тендер підозрілим, адже, згідно з документами, замовили продукцію по 128 гривень за кілограм без ПДВ, а з урахуванням податку, який завжди включається в ціну товарів в магазині, виходить 154 гривні за кіло. При цьому автор наводить приклади з магазинів, у яких ціна на макарони нижча.

Начальник управління освіти Богдан Турович записав відеозвернення, де пояснив, що закупівля була макаронів з твердих сортів пшениці до дитсадків була, але за ціною не 154 гривні, а 109. Йдеться про 205 кілограмів на суму в 22 тисячі.

«Звертаюсь до всіх не маніпулювати тим, що ціна була 158 грн. Ціна 109 грн відповідає статистиці, яка щомісяця оприлюднюється. Хочу, щоб відповідні органи вивчили питання і надали кваліфіковані відповіді», — сказав Турович.

На офіційній сторінці мерії також оприлюднили допис із документами щодо закупівлі, назвали процедуру законною та закликали не спекулювати на цій темі.

Реакція

У соцмережах інформація щодо закупівлі макаронів, як і дописи посадовця та пресслужби мерії, мають здебільшого негативні коментарі.

Нардеп від Рівного Олександр Ковальчук у п'ятницю, 10 лютого, на своєму Facebook публічно звернувся до Національної поліції, ДБР, НАБУ, прокуратури і Держаудитслужби з вимогою «провести аудит та об’єктивне розслідування всіх закупівель та преміальних виплат Рівненської міської ради від початку повномасштабної війни з лютого 2022».

Про підготовку звернення до правоохоронців щодо цієї теми заявила і ще одна нардепка від Рівного Соломія Бобровська.

Зранку в неділю, 12 лютого, керівник управління освіти Богдан Турович опублікував звернення такого змісту:

«Шановні жителі Рівненської міської територіальної громади, з метою уникнення політичних спекуляцій та об’єктивного розслідування, звертаюсь до міського голови Рівного Олександра Третяка з проханням відсторонити мене від виконання обов’язків та призначити службове розслідування щодо закупівлі макаронів, проведеної управлінням освіти».