Нардеп заявив, що Рівне втратило транш на відділення трансплантології. У мерії здивувались

26-11-2021 Новини

Рівне втратило 10 млн. грн. траншу з державного бюджету на будівництво центру трансплантології. Про це у Facebook заявив народний депутат Олександр Ковальчук. Він повідомив, що «компетентні органи» вивчають події навколо цього проєкту, - пише Суспільне. Профільний заступник міського голови Рівного Юрій Поліщук заявив, що заявою нардепа здивований, а ідею розслідування «можливих схем» підтримує.

Передісторія і заява нардепа

Рівне у листопаді отримало з держбюджету транш у розмірі 10 млн. грн. на будівництво відділення трансплантології у центральній міській лікарні. 2 листопада Суспільне повідомляло, що його облаштують у хірургічному корпусі. Перед тим у медзакладі провели кілька успішних операцій із пересадки серця.

Однак 24 листопада на своїй сторінці у Facebook нардеп Олександр Ковальчук повідомив, що Рівне втратило ці 10 млн. й вказав причину: «схематоз» і некомпетентність деяких представників міської влади.

«Щоб кошти платників податків спрямувати саме на будівництво нового сучасного центру трансплантології у рівненській лікарні, я провів багато робочих зустрічей на найвищому рівні. У лікарні були оформлені усі необхідні для початку будівництва документи, але, на жаль, кошти залишилися неосвоєними через неодноразове зірвання проведення тендерів, затягування завершення тендерної процедури тощо», - написав народний депутат України.

Він також зазначив, що транш буде перенаправлений на інші округи.

Суспільному в телефонній розмові Олександр Ковальчук повідомив, що зараз «компетентні органи» роблять висновки, дають оцінку подіям, які відбувались навколо цього проєкту. Офіційної інформації на сьогодні немає. Найближчим часом, після наступного засідання уряду, він пообіцяв прокоментувати й повідомити, що відбувається.

Реакція міської влади

Заступник міського голови Рівного Юрій поліщук, який курує питання медицини в місті, Суспільному заявив, що здивований позицією нардепа.

«Питання проведення тендерів закладами – я в ці питання категорично не втручаюся. Це зона відповідності головного лікарня закладу. Яким чином так сталося, що зараз ці кошти повертаються, я теж не можу зрозуміти й пояснити. Відверто, це щире здивування. Якщо є у пана Ковальчука претензії чи запитання, їх треба озвучувати конкретно до конкретних людей, в чому вони полягають. Якщо він вбачає якісь схематози, то ці схематози потрібно викривати, от це моя позиція», — сказав Юрій Поліщук.

Що з тендером

У вересні 2020 року міська лікарня підписала договір з ТОВ «Орбіта Будпроект» на виготовлення проєктно-кошторисної документації для реконструкції частини хірургічного корпусу з добудовою 4-го поверху КНП «Центральна міська лікарня» на вул. М. Карнаухова, 25а до 25 грудня 2020 року. У зв’язку з відсутністю фінансування вони уклали додаткову угоду про те, що підрядник має виконати роботу до 25 грудня 2021 року. Вартість проєкту 350 тис. грн.

2 листопада 2021 року міська лікарня оголосила тендер на будівництво цих будівель. 16 листопада опублікували рішення про переможця — виграло ТОВ «ІБК Промжитлобуд», яке готове виконати ці роботи за 26,381 млн. грн. Однак договір з ними ще не уклали.

Що відомо

18 грудня 2020 року у Рівному, як і в області загалом, вперше провели пересадку серця. Операція тривала безперервно 7,5 годин. Загалом задіяли 15 лікарів із Рівненської центральної міської лікарні та Національного Інституту хірургії та трансплантології імені Олександра Шалімова. Серце пересадили 46-річному сарненцю. Його донором став 37-річний рівнянин, який отримав травми, несумісні з життям.

Чоловік, якому пересадили серце, через кілька місяців після операції розповів Суспільному, як почувається та що змінилось у його житті.

У ніч з 12 на 13 травня 2021 року в Рівненській ЦМЛ вдруге провели пересадку серця. Його отримав 49-річний житель області. Сама операція пройшла успішно, повідомив міський голова.

Наприкінці січня 2021-го у Рівненській центральній міській лікарні вперше протезували аортальний клапан серця. Це – одна з найскладніших кардіохірургічних операцій.

Рівненська центральна міська лікарня отримала десять мільйонів з державного бюджету. Їх скерують на будівництво двох операційних з пересадки органів. У ЦМЛ запрацювати має відділення трансплантології з трьома бригадами.

Народний депутат Олександр Ковальчук представляє партію «Слуга народу». Міський голова Рівного та заступник з питань медицини є представниками «Європейської солідарності».