«Не дозволимо бєспрєдєлу розвиватися»: як мер Рівного відповідає за слова стосовно забудови скверу

31-10-2022 Розслідування

Над сюжетом працювали журналістка Ольга Підгородецька та відеограф Владислав Мартинчук

Минув рік, відколи міська рада ухвалила рішення, що мало вберегти міську землю біля супермаркету «Сільпо» від побудованих кіосків. Минув рік від гарних промов міського голови Рівного Олександра Третяка про те, що влада відстоюватиме сквер, - пише «Четверта влада».

Гучні заяви та невиконані рішення – і за рік нічого не змінилось. Хіба що підприємець вдало заробляє на міській землі і при цьому нічого не платить місту.

Ми дізнавалися, чому рівненські чиновники, які зобов’язані захищати інтереси громади, не виконують свої обов’язки.

Рік тому на місці скверу, де нині стоять чотирнадцять кіосків, міський голова Рівного Олександр Третяк заявляв про своє обурення:

– Шановні рівняни, перебуваю наразі на локації так званій «Сільпо», яка викликала серйозний резонанс в мешканців нашого міста. І у мене також велике обурення через те, що відбувається на цій території.

Обурливе відео щодо незаконної забудови міський голова Рівного записав понад рік тому, але слова лишилися словами. Нині Олександр Третяк на цю тему говорити не хоче, а тоді казав: «Не дозволимо такому бєспрєдєлу розвиватись у нашому місті»

7 вересня 2021 року в сквері навпроти супермаркету «Сільпо» на Київській, 96 у Рівному почали демонтувати бруківку та лавиці. Так підприємець Олександр Сачевчич розчищав територію для будівництва десяти так званих тимчасових споруд, на практиці – кіосків.

Замість облаштувати і облагородити занедбаний сквер, міські чиновники віддали його в безкоштовне користування під кіоски

На початку 2021-го він отримав на це дозвіл від колишнього заступника начальника управління містобудування та архітектури Андрія Юркова.

Посадовець Управлінні містобудування і архітектури Андрій Юрков, який надав дозвіл споруджувати кіоски, невдовзі втратив посаду. Але його наступники продовжили справу попередника...

21 вересня кілька депутатів Рівнеради влаштували акцію проти будівництва у сквері.

30 вересня Рівнерада зобов’язала начальника управління містобудування та архітектури Дмитра Котлярова скасувати видану попередником дозвільну документацію. Аргумент депутатів – щоб захистити сквер від незаконного будівництва.

Начальник управління казав тоді, що не він має скасовувати ці дозвільні документи, а суд.

Тим не менше Котляров був змушений скасувати дозвільні документи на вимогу Рівнеради.

Головний архітектор Рівного Дмитро Котляров міг скасувати дозвільну документацію навіть без рішення Рівнеради, але оголосив, що це не його справа, а суду і поліції

Та монтаж кіосків не припинився. Міський голова Рівного Олександр Третяк поїхав 8 жовтня 2021 року на цю локацію, де розповідав, як правильно треба демонтувати кіоски.

– Збирається комісія з демонтажу, потім вона подає своє рішення на виконком і виконком ухвалює рішення. Після якого накладається припис і сам виконавець має усунути споруди. Якщо він цього не робить, виїжджають працівники і має бути зроблений демонтаж.

12 жовтня комісія Управління Державного архітектурно-будівельного контролю Рівного розпочинає перевірку законності будівництва.

Наступного дня депутат Святослав Клічук викликає поліцію у сквер, де, попри рішення міської ради, будівельні роботи активно тривають.

Тоді ж на місці представник підприємця показує поліцейським ухвалу Рівненського окружного адмінсуду від 12 жовтня. Цією ухвалою суддя Дмитро Махаринець зупиняє дію наказу Управління містобудування та архітектури, який дозволяв зупинити забудову.

А 2-го грудня Рівненський окружний адмінсуд визнав протиправним та скасував наказ Управління містобудування та архітектури Рівнеради, яким раніше анулювали дозволи на «тимчасові» споруди біля «Сільпо». Серед причин такого рішення суд називає те, що наказ оформили неправильно.

Депутат Святослав Клічук, який протидіє несправедливому захопленню землі скверу, розповідає про різні спроби захистити цю землю.

Депутат Рівнеради Святослав Клічук говорить про те, що міська влада ухиляється від юридичного оформлення статусу скверу

– На мою думку, суд вирішив несправедливо, але ми паралельно зробили ще один крок, щоб захистити цю землю від можливих посягань. Розробили проєкт рішення і міська рада його підтримала. Про те, щоб цій ділянці надати статус скверу, – розповідає депутат Рівнеради Святослав Клічук.

– І доручили це зробили комунальному підприємству Трест зеленого господарства. Три місяці сплинуло десь, напевно, в січні. Ми ще чекали трошки. Потім розпочалась активна фаза війни, якось всім було не до того. Через кілька місяців ми звернули увагу на те, що вони нічого не роблять.

Щоб дізнатися причину бездіяльності керівника Тресту зеленого господарства Ігоря Романчука, Святослав Клічук звернувся до міського голови, аби він запросив посадовця на сесію Рівнеради.

– На жаль, міський голова цього не зробив. Розписав на департамент інфраструктури, а вони прислали відписку, мовляв, міська рада цю землю не виділила тресту, як він може дати статус скверу? – розповідає Святослав Клічук.

Ми намагалися зустрітися з Ігорем Романчуком, щоб поспілкуватися, як він виконує рішення Рівнеради.

У першій розмові по телефону посадовець запропонував нам сказати своїм глядачам, що він дуже зайнятий. Або звернутися з офіційним листом. Вдруге він знову відмовився зустрітися для розмови. На наш інформаційний запит він також відмовився відповідати.

Керівник Тресту зеленого господарства Ігор Романчук отримав посаду за неофіційної квотою партії «Рівне разом». Від розмови про сквер біля Сільпо, який він мав оформити юридично, ухиляється всіма способами. Фото з архіву 2021 року

Тож маємо всі підстави стверджувати, що Ігор Романчук свідомо не виконує рішення Рівнеради і свідомо уникає пояснення своїх дій рівнянам.

Начальник Управління земельних відносин Рівного Сергій Таргоній пояснив, що, за земельним кодексом, для оформлення землі скверу в постійне користування, керівник Рівненського міського тресту зеленого господарства мав звернутися із заявою до міської ради. А він цього не зробив.

Начальник Управління земельних відносин Рівного Сергій Таргоній говорить про те, що для оформлення статусу скверу керівник Тресту зеленого господарства мав би звернутися до Рівнеради

Керівник тресту Ігор Романчук отримав свою посаду за неофіційною квотою партії «Рівне Разом».

Пам'ятаєте, що на початку цієї історії телекомпанія «ITV», яка теж пов’язана з партією «Рівне Разом», зробила низку сюжетів із порушенням професійних стандартів? Ці сюжети – на користь підприємця Сачевчича і дискредитують депутатів, які виступають проти будівництва кіосків.

Удачливий підприємець Олександр Сачевчич, який отримав землю під торгові кіоски в комерційно привабливій частині Рівного без жодної плати за неї. А тепер отримує всіляке сприяння від влади.

Тим часом у Києві прокурори Спеціальної антикорупційної прокуратури відправили в суд справу щодо депутата Київради від «Слуги народу» Владислава Трубіцина та 5-ох його спільників. За підозрою у хабарі в 1,39 мільйона в обмін на допомогу із розміщенням мобільних точок торгівлі. Фігурантам світить від 8 до 12 років ув’язнення з конфіскацією

Знову хочеться згадати слова Олександра Третяка, які він виголосив 8 жовтня 2021 року:

– Такі речі, ганебні речі, які відбуваються із захопленням міської землі, не повинні і не можуть мати місце в наші громаді…

Ми хотіли запитати у міського голови Рівного чому за рік територія, де розташовані так звані тимчасові споруди підприємця Сачевчича, досі офіційно не отримала статусу скверу.

Зі слів очільниці пресслужби міськради Оксани Власюк, відповідати за мера має його заступник, бо мер дуже зайнятий. Вгадайте, до якого заступника послали нас, а разом з нами і всіх рівнян, говорити про сквер? До... заступника з цифрової трансформації.

Ми не пішли до заступника з цифрової трансформації, а пішли до керівника партії «Рівне разом», секретаря Рівненської міської ради Віктора Шакирзяна.

Запитали про те, чому пов'язані із партією люди сприяють захопленню скверу. Віктор Шакирзян просто проігнорував це запитання.

Лідер партії «Рівне разом», секретар Рівнеради Віктор Шакирзян сказав, що з'ясує чому досі сквер юридично не оформили

Але почав виправдовувати начальника Тресту зеленого господарства.

– Ну, він тримає сквер в належному стані, як написано, – каже Віктор Шакирзян, – Ну, все так як робить. Ну, там чисто? Чисто. Гарно? Гарно.

– А він набув статусу скверу? – запитуємо.

– Я не знаю, чи він подав. Його треба було подати, відвести земельну ділянку і подати, напевно, його на сесію. А може, десь воно і є в роботі? Я думаю, треба спостерігати за сайтом міської ради, там перш за все воно буде висвічено. Може, сама процедура там займає певний час, – каже Віктор Шакирзян.

Тож маємо ситуацію, коли підприємець не платить за оренду землі під кіосками, біля них прибирають, а він лиш збирає гроші із орендарів. Як ми рахували ще у 2021-му – орієнтовно 350 тисяч на місяць за 14 кіосків.

– А давайте передзвонимо до Ігоря Романчука? – пропонує журналістка.

– Дивіться, я думаю що ви самі можете його знайти, але якщо потрібно буде це... – каже Віктор Шакирзян.

– Він зі мною не хоче говорити, не хоче поспілкуватися по телефону.

Після цього Віктор Шакирзян відповідає на дзвінок, який надійшов йому на айфон і розмова переривається.

Нагадаємо, що на початку цієї історії невідомий заявник звернувся в поліцію щодо законності будівництва на місці скверу.

Ми поцікавилися, що там із розслідуванням цієї справи.

Рік минув – поліція продовжує розслідувати

– Наразі у рамках кримінального провадження призначена і триває судова будівельно-технічна експертиза, яка встановить, чи кіоски встановлені згідно з документами і чи не є вони капітальними спорудами. За результатами цієї експертизи прийматиметься відповідне процесуальне рішення, тобто або повідомлення про підозру, або кримінальне провадження буде закрите, – каже речниця Нацполіції Рівненської області Марія Юстицька.

Керівник тресту Ігор Романчук отримує зарплату від рівненських платників податків і не виконує свої посадові обов’язки.

Міський голова Олександр Третяк не має часу, щоб пояснити рівнянам, де поділося його бажання протидіяти свавіллю.

Віктор Шакирзян пообіцяв розібратися, в чому затримка, хоча складається враження, що він знає в чому.

А активна група депутатів Рівнеради продовжує боротьбу за міську землю.

– Законодавство дає дві підстави, як можна скасувати паспорти прив'язки (дозвільні документи для розміщення кіосків – ред). Дві в нашому випадку підходять на 100%. Перша була, що шість місяців не встановлені тимчасові споруди. Ми по цьому шляху пішли, – розповідає Святослав Клічук.

– Зараз є ще друга підстава, коли встановлені тимчасові споруди не відповідають тому, на що виданий дозвіл. Дозвіл виданий на десять кіосків. Їх там стоїть чотирнадцять. Міська влада каже: ну, яка різниця, що їх чотирнадцять, а не десять, тобто шукає, як залишити ті кіоски, а не як їх звідти прибрати.