Нова голова фракції «Голос» відповіла на питання виборців

24-06-2024 Інтерв’ю

Нещодавно фракція «Голос» у Рівнераді змінила свого керівника – замість Романа Денисюка головою стала Анастасія Кулакевич. На сторінці «Голос. Рівне» у Фейсбуці з’явилося інтерв’ю («відповіді на питання виборців») з новоспеченою головою.

Як ти потрапила в політику?

Насправді, політикою я цікавилася з дитинства, мені було 11 років, коли почалася Помаранчева революція, і на щастя, хоч я росла на Півдні країни, моя сім’я була на стороні «добра». Я ходила до школи з помаранчевими прапорцями, на яких було написано «Так», через що моя вчителька дуже злилася.

Коли я вступила до університету в Польщі у 2010 році, замість того, щоб гуляти з друзями, я сиділа і дивилася пряму трансляцію Податкового майдану, в надії, що нарешті щось станеться проти влади Януковича. Тоді нічого не сталося. Зам’яли. Коли я повернулася в Україну, я працювала журналісткою, тоді мене і запросили приєднатися до виборчого штабу партії Громадянська позиція. Тоді я вже остаточно занурилася в політику і пов’язала з нею своє життя.

Чому саме тебе обрали головою фракції?

У нас передбачена процедура в положенні про фракцію щодо переобрання голови щороку. Цього разу ми вирішили, що потребуємо змін і шляхом голосування було обрано мене. Я відчуваю в собі сили та натхнення привнести новий подих у нашу роботу на користь громади. Через рік будуть нові вибори.

Чи правда, що у вас розкол у фракції?

Мені не хотілося б коментувати домисли анонімних телеграм-каналів. Якби був розкол у фракції, чи було б можливим одноголосне рішення щодо зміни голови, де мають бути підписи всіх депутатів?

Чому Голос то у владі, то в опозиції?

Насправді ми завжди були послідовними.

Ми єдина фракція (окрім ЄС), яка в другому турі підтримала не Шакирзяна, а Третяка. Ми не голосували за Шакирзяна на посаду секретаря, адже бачили інший формат більшості.

Ми намагалися максимально впливати, аби Рівнерада продукувала більше правильних рішень та не допускала помилок. В результаті більшістю до старих схем додавалися нові, тому ми почали працювати в іншому форматі, який, на нашу думку, може бути ефективнішим.

Рівняни повинні розуміти, що зараз Рівне програє конкуренцію іншим містам, нам потрібно впроваджувати інноваційні рішення, залучати максимум розумних людей, інвестицій та грантів. А вони не прийдуть туди, де схематози, все собі в кишеню, а посади тільки своїм людям.

Чи змінилися твої повноваження тепер?

Я тепер маю нові обов’язки внутрішньофракційні, а також ті, що стосуються зовнішньої комунікації з депутатським корпусом. Роботи та відповідальності в мене дійсно стало більше.

Як сім’я відреагувала на це?

Важко. У мене двоє маленьких дітей, два бізнеси, де я відіграю важливу роль, тому зараз мушу правильно розставляти пріоритети, планувати свій день так, щоб встигати всюди. Чоловік не в захваті, відверто, бо тепер мусить частіше підстраховувати з дітьми. Але ми команда, і я вдячна йому за підтримку.

Кажуть, що перші 90 днів найважливіші, які 2 напрямки можна поліпшити за цей час?

Ми визначили для себе два пріоритетних напрямки на найближчий час: підтримка ЗСУ та антикорупційні рішення. В обох напрямках маємо цілий пакет проєктів рішень, будемо переконувати колег в необхідності їх підтримувати.

Що з музичною школою?

Фінансування припинилося. На жаль, діти й далі продовжують навчатися в орендованому приміщенні, яке мало стати тимчасовим. Окрім того, оренда щороку зростає і вже складає понад 1 млн 200 тисяч на рік. Чи правильно це? На нашу думку, ні. Комфортні умови для дітей - це питання, яке потрібно вирішувати навіть під час війни.  Ми далі продовжуємо комунікувати з колективом музичної школи, аби допомогти зрушити продовження фінансування ремонту приміщення.

Коли будуть нормальні спортивні майданчики в місті?

Зі зрозумілих причин питання фінансування таких проєктів знято з порядку денного. Але ми вважаємо, що зараз потрібно міняти концепцію в облаштуванні спортивних майданчиків та одразу робити їх такими, які будуть корисні для людей з інвалідністю. Це ж питання вже не лише фізичного здоров'я, але й психологічного, як дітей так і дорослих. Наша команда повернула місту гарну земельну ділянку над берегом Басівкутського озера. Там такий майданчик просто необхідний, це рекреація. А фінансування можна шукати в різних грантових проєктах, сотні міжнародних організацій проти фінансування війни, а ось якраз такі проєкти готові оплачувати.

З чим можна допомогти?

Найкраща підтримка – це публічне підсвідчування проєктів, які потрібні для міста. Публічність майже завжди забезпечує результат.