Новий рік: дітей — за парти! Марина Кузмічова: «Рекомендуємо школам максимально використовувати очну форму навчання»

28-08-2023 Інтерв’ю

За лічені дні школярі Рівного знову повернуться за парти. Хоч небезпека з неба нікуди не зникла, все ж традиційні «лінійки» та інші урочистості офіційно не заборонено, але цього року їх залишили на розсуд самих шкіл — як вирішать дирекція та батьки. Так само у кожному закладі самостійно обиратимуть форму навчання. Які нововведення чекатимуть учнів, скільки мільйонів вклали у нові санвузли, як зробити шкільні обіди смачнішими та коли вчитимуть керувати дронами — «РВ» розповіла заступниця міського голови Марина Кузмічова:

— Укриття у школах і дитсадках Рівного ми зробили ще минулого року. Але проблема в тому, що сховища часто невеликі, а розбудовувати їх немає куди. Тому цього року, як і торік, знову буде змішана форма навчання. Є школи, які виходять повністю на очне, але ділять уроки позмінно, а є такі, де батьки не хочуть позмінно (є свої перестороги, бо взимку рано сутеніє). Тому школи приймають це рішення самостійно, радяться з батьківськими комітетами і педагогічною радою. Ми рекомендуємо максимально виходити на очну форму і все-таки планувати зміни. Як варіант, малюки об 11.30 закінчують уроки, а потім до 16-ї години старші класи встигнуть попрацювати і повернутися додому.

Нині школи складають розклад. Маємо зауваження від батьків, що в останній момент розклади приходять — але на то є технічні передумови. Тому що на 1 вересня ще йде міграція учнів, і донині є діти, батьки яких не визначилися, чи вони забирають документи і залишаються за кордоном, чи будуть вчитися тут. Тому є ще отака нестабільність формування класів.

Для тих учнів, які обрали дистанційне навчання, усі уроки відбуватимуться лише на базі ліцею № 1. Дуже важко вчителям водночас працювати і в класі, і дистанційно, тому визначили для онлайн-уроків один заклад.

Зброя, як у НАТО — в інтерактивному тирі

— Війна показала, що ми повинні навчитися себе захищати. У предметі «Захист України» нові норми, нові стандарти. Щоб їм відповідати, потрібно в кожній школі мати хорошу базу. Почнемо з того, що створимо в громаді Центр національно-патріотичного виховання, де учні старших класів проходитимуть військовий вишкіл. Буде п’ять основних акцентів — тактика ведення бою, домедична допомога, орієнтування на місцевості, користування та інжиніринг дронів, володіння зброєю. Можна зробити інтерактивний тир. Приклад такого тиру є в Острозі на базі військового ліцею, де фактично є все озброєння сучасності і воно навіть таке саме по вазі, але ти стріляєш по мішенях не натуральними набоями, а «умовними». В цьому є позитив, бо не використовується справжня зброя. Однак результат це дає високий: керівництво ліцею каже, що курсанти, які рік вчилися у тому тирі, потім на полігоні мають 90% влучання по мішенях!

Наразі ми готуємо презентацію Центру на «депутатський день», після того сподіваємося на підтримку депутатського корпусу, бо треба ще створити штатні одиниці, визначитися із закладом і подбати про технічне оснащення. Добре, якщо вже з нового фінансового року зможемо запустити цю роботу. Насамперед плануємо перевести на той Центр практичні години курсу «Захист України», для довезення старшокласників у нас вже є шкільні автобуси. А згодом проходити ці курси матимуть змогу усі бажаючі нашої громади, обмежень по віку не буде.

Чи смачні шкільні обіди?

— Були скарги на харчування від батьків у деяких школах. Торік я почала власне обстеження. Дехто нарікає, що про мої інспекції нібито попереджають, тому в їдальнях готуються, «ви приїжджаєте і вам смачно». Насправді в управлінні ніхто не знав, коли і куди я їду, в яку школу. А я в першу чергу дивлюся на гігієну в кухні. Коли ти заходиш, то це ж помітно — постійно там є чистота чи тільки перед інспекцією. Так, кухні потребують ремонту, там теж стара плитка і з каналізацією треба щось зробити. Але в принципі, за порядком стежать, у нас є підприємці, котрі педантично про це дбають. Звісно, бувають нюанси, але дякую батькам, які самі періодично тестують обіди, контролюють чистоту і дають мені підказки — куди треба завітати та прийняти якесь рішення.

Була у п’яти закладах. Так, комусь здається, що в стравах менше солі чи цукру, але це норми здорового харчування. Загалом смачно. Найбільше мені сподобалися голубці у школі №1. Були скарги на харчування від батьків у школі №15. Двічі там була — все гаразд. Мабуть, це таки заслуга батьків, тому що вони неодноразово працювали з підприємцем і міняли команду кухарів.

З 1 вересня планую продовжити свої перевірки. Але тепер хочу ще поговорити із старшокласниками в їдальнях. Насправді можна за невеликі кошти щось змінити у меню і підлаштуватися під побажання дітей. Хороший приклад — учнівське самоврядування у ліцеї № 2. Там діти самі організували збори і запросили на них підприємицю, висловили свої побажання. Школярі задоволені, навіть збільшилася кількість дітей, які приходять на обід у школу.

Найбільша проблема в кейтерингу, тобто у доставці готових обідів. Адже є підприємці, які виграли тендер на оренду приміщення і працюють у конкретній школі. А є ще інший тендер, який управління освіти виставляє на харчування учнів пільгових категорій — в законодавстві прописано, що кейтеринг можливий. Тому виходить часом парадокс: виграє підприємець, який пропонує саме кейтеринг, тому що дав нижчу ціну. Причому, в тій школі уже є підприємець, який годує всіх інших діток — окрім пільгових категорій. І коли привозять страви, в частини дітей буває розчарування: по-перше, кейтеринг дає лише одну страву, без вибору. По-друге, це довезення і та страва все одно втрачає температуру і може не так гарно виглядати.

Часто надходять скарги від батьків саме на кейтеринг. Але кожна перевірка потім показує, що підприємець усім вимогам законодавства відповідає. Відмовитися від кейтерингу теж не можна, бо є тендерна процедура і є переможець. Законодавство чітко не врегульовує питання, якщо є орендар у школі, який готує обіди на місці, то щоб все-таки надавати перевагу цьому орендарю. Думаємо над цим.

Чи дорожчатиме харчування у школах і садках? Якщо не будуть змінюватися ціни на продукти, то і здорожчання бути не повинно. Але крім продуктів, ще важливі електроенергія, опалення, зростання зарплат. Адже те, що підприємці платять за оренду, вони вкладають в ціну харчування. Взагалі, потрібна нова концепція їдалень. Бо простір величезний, але не використовується на повну. Можна зробити так, щоб це було ще й комфортне місце для спілкування, окремі зони. Цього року робимо такий експеримент у ліцеї № 2 — за позабюджетні кошти. Меблі уже замовили.

Вперше — масштабний ремонт туалетів

— Дехто вважає, що головне у школі — це освітній процес. Але ж умови, в яких навчаються діти, не менш важливі. Цього року з міського бюджету вперше виділено 20 мільйонів гривень на ремонт санвузлів. До того у міській програмі стояла цифра у 2 мільйони, а виділяли насправді всього по 200–400 тисяч, не більше… У деяких закладах туалети взагалі не бачили капремонтів з моменту заснування школи!

Насамперед взялися за ремонти у шістьох закладах, де була найбільш критична ситуація: це школи №№ 28, 25, 19, 23, 12 (молодша ланка) і 11. Десь потрібен йдеться не лише про стан комунікацій. Іноді траплялися санвузли взагалі без будь-якого натяку на приватність. Наприклад, якщо у школі №25 хоч поодинокі кабінки ставили для дівчаток старшого віку, а в №28 — і тих не було, просто жахіття.

Іноді чуємо дорікання, що вкладаються кошти максимально у престижні, хороші школи. Насправді це не так. От чому взяли ліцей № 12, молодшу ланку? Батьки зробили санвузли своїми зусиллями, але там усі тріснуті комунікації. Молодша ланка — це колишній дитячий садок. Тому санвузли там знаходяться практично в класах, як у групах в садку — таке планування. І це справді неприємно, коли заходиш у клас, а там стоїть запах туалету. Санвузли для учнів старших класів також проблемні, але це вже буде бюджет наступного року.

Подекуди ремонти ще у розпалі, бо довший час тривали процедури — складання кошторисів, тендери. Але до нового року вони всі зробляться. Згодом будемо просити у депутатів виділити кошти ще на три школи — №№ 18, 5 і 8. Сподіваємося, підуть нам назустріч.

До слова, подекуди вдалося залучити кошти міжнародних донорів, десь — є підтримка батьків та місцевого бізнесу. Зокрема, ремонт за позабюджетні кошти охопив не менше десяти шкіл — наприклад, №№ 15, 27, 26, 10, 1, 2, 24… Десь уже все зроблено, а десь ще триває. Наприклад, у Квасилові Тобто 16 шкіл ми охопили цьогоріч, а всього їх є 36. Але в решті закладів трошки менше роботи.

Щоб з вікон не тягнуло

Зробили цього року ще акцент на термомодернізації. Звісно, повністю утеплити заклади — це величезні гроші, тому багато не вдасться. Але плануємо за кошт міського бюджету утеплити школу №16 та українську гімназію — проєктно-кошторисна документація пройшла експертизу, будемо запускати тендерну процедуру.

Є ще гаряче питання — вікна. Багато років поспіль фінансувалося в основному з батьківських коштів, за що їм величезне дякую. Але цього року 39 млн міська рада виділила на заміну вікон, тож хочемо до 1 вересня повністю встигнути у ліцеях №№ 2, 6, 8, 9, 19, 20, 22, 23, 24, 25, Елітар, Гармонія. І ще в дитсадках №№ 47, 57 та 2. На наступний рік залишається зовсім невелика частинка.

А якщо знову блекаут?

Генераторами школи забезпечені повністю. Але якщо буде блекаут, місто має запас пального на 2–3 тижні. Тобто цей період зможемо пройти спокійно, а далі — будемо бачити. Якщо ситуація буде погіршуватися, дамо вказівки на скорочення уроків, використання лише світлового дня. Торік же освітній процес не зупинився. Про якість помовчимо, всі живемо в умовах війни. Але викладачі намагалися зробити все, що у їхніх силах, про що свідчать доволі високі дані проходження випускниками Національного мультипредметного тесту, було багато медалістів цього року. Усі нові виклики ніхто не може передбачити, але якщо минулого року справилися, то справимося і тепер.