Новий тариф на тепло: економічний заступник мера Рівного пояснив, на що він вплине

15-10-2021 Новини

Влада Рівного вважає новий підвищений тариф на гарячу воду й опалення економічно обґрунтованим. Про це в етері «Сьогодні. Головне» на Суспільному заявив заступник міського голови з економічних питань Ігор Кречкевич. Посадовець пояснив, чому тариф не може бути нижчим, як він вплине на бюджет і в яких випадках можлива компенсація.

Вартість тепла для населення у Рівному зросла у півтора рази, для бюджетних установ – у три рази, для релігійних установ та інших споживачів – у два з половиною рази. Такі тарифи затвердили 12 жовтня на засіданні міськвиконкому.

Нові тарифи заступник міського голови Рівного з економічних питань Ігор Кречкевич називає обґрунтованими і стверджує: про компенсацію йдеться у тих випадках, коли тариф не є реальним.

«Коли ми затверджуємо тариф, то компенсація різниці робиться по факту. А в нас на сьогодні немає ніякого факту різниці, тому що опалювальний сезон не розпочався і ми не розуміємо, скільки буде спожито. Тому що є планове постачання: скільки буде по факту, якщо вся зима буде +5? То це будуть зовсім інші цифри. Наразі ми не можемо сказати, яка була кінцева цифра в кінці опалювального сезону. І взагалі, чи буде ця компенсація, тому що наразі тариф, який затверджений, він обґрунтований. Там немає збитковості», – розповідає Ігор Кречкевич.

Хоч тариф затверджує міськвиконком, але на формування цих цифр він не впливає, – пояснює посадовець. І додає: що якщо не підняти вартість гарячої води і опалення, то розвиток Рівного, як от ремонти доріг – стануть неможливими.

«Структура тарифу – практично 90% – це ціни, на які орган місцевого самоврядування не впливає. Ми затверджуємо інвестиційну програму, яка у великій мірі впливає плюс-мінус на 100 грн. на тариф. Ще органи місцевого самоврядування затверджують постачання в мережу. Все інше – це цифри, які нам дали і їх треба озвучити. Це ті речі, які ми, збивши докупи, порахувавши, ретранслюємо на виконкомі», – розповідає Ігор Кречкевич.

Також він повідомив, що зміна тарифу передбачає і перерахунок видатків бюджету Рівного. Це пов’язано із тим, що більше грошей доведеться витратити на обігрів комунальних установ.

«Треба дофінансувати, тому що всі бюджетні установи фінансуються за рахунок місцевого бюджету. І, відповідно, на наступний рік треба розрахувати ці всі видатки. Ми ж розуміємо, що якщо треба десь додати, то треба десь забрати. Відповідно, якісь статті мусимо зняти», – стверджує посадовець.

Що відомо

Опалювальний сезон у Рівному почнуть із понеділка, 18 жовтня. Про це 11 жовтня у коментарі журналістам сказав мер Олександр Третяк. Зі слів міського голови, на це рішення впливає ряд факторів, зокрема, і ряд державних вихідних, через які навчальні заклади будуть порожні.