Пам’ятник Дундичу в Рівному знесли

09-06-2022 Новини

9 червня в парку імені Тараса Шевченка розпочали перепоховання більшовика Олеко Дундича. Демонтували пам’ятний знак у рамках процесу позбавлення Рівного від символів тоталітарного режиму. Про це повідомляє офіційний портал Рівнеради.

«Ми пам’ятаємо історію, але позбавляємося від символів тоталітарного режиму. Хтось можливо думає, що знесення символів радянської епохи не на часі, але зараз це як ніколи важливо. Пишемо нову історію і вшановуємо реальних героїв сьогодення», - сказав міський голова Рівного Олександр Третяк.

Як розповів секретар міської ради Віктор Шакирзян, рештки більшовика будуть перепоховані на кладовищі Дубенське. На місці пам’ятного знаку в парку проведуть рекультивацію та засіють травою, щоби рівняни та гості міста мали ще одну рекреаційну зону.

Олеко Дундич – за однією версією сербський, за іншою версією – хорватський революціонер, учасник Першої світової війни, громадянської війни в Росії та війни проти УНР в складі більшовицької Росії. Загинув у ході польсько-радянської війни при штурмі Рівного Першою кінною армією на території, що потім відійшла до Польської республіки.