Підприємство «Теплотранссервіс» отримало когенераційні установки, встановлення яких обійдеться у 50 мільйонів гривень

17-07-2024 Новини

На засіданні позачергової двадцять третьої сесії Рівненської міської ради восьмого скликання прийняли рішення щодо передачі когенераційних установок у комунальну власність «Теплотранссервіс». Сесію відвідала журналістка видання Район.Рівне.

Депутати зібралися на сесію 16 липня, аби вирішити питання передачі когенераційних установок в баланс майнового комплексу «Теплотранссервіс».

Питання полягає в передачі когенераційних установок в межах проєкту «Проєкт енергетичної безпеки», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку USAID задля того, щоб забезпечити тепло під час осінньо-зимового періоду для обслуговування котелень. Передача відбудеться на підставі Меморандуму про взаєморозуміння від 13 вересня 2023, укладеного між компанією «Tetra Tech ES, Inc.» та Рівненською міською радою.

Наразі підприємство «Теплотранссервіс» не функціює.

Зазначена вартість обладнання становить близько 2 мільйонів доларів, що призведе до збільшення орендної плати за це обладнання. На проєктні роботи кожної з установок виділили майже по мільйону гривень.

Відтоді, вартість цілісного майнового комплексу зросте, а відповідно збільшиться орендна плата. Встановлення установок у жовтні 2023 року обійшлися б у 30 мільйонів гривень, а нинішні витрати становлять близько 50 мільйонів гривень, оплату за яке здійснюватиме «Рівнетеплоенерго».

На пропозицію депутата Миколи Бляшина були внесені зміни до проєкту рішення.

Зазначено, що всі витрати, зроблені з урахуванням їх вартості, не відшкодовуються у разі розірвання договору, оскільки майно залишається в громаді.

Раніше міська рада володіла двома когенераційними турбінними установками, які були частиною котельні до 2019-2020 років, і пізніше були виведені з експлуатації.

Керівник «Рівнетеплоенерго» Олександр Ющук та його колеги зауважили, що тариф на тепло залежатиме від того, чи реалізація буде спрямована на ринок, чи на власні потреби містян, а обсяг виробництва залежатиме від потужності та вартості газу на ТЕЦ. Наразі немає остаточної ціни на газ для обчислення валових доходів.

Декілька депутатів порушили питання щодо можливості передачі майна нефункціюючому підприємству, оскільки цей майновий комплекс перебуває в оренді Рівненської міської ради.

Інші депутати підкреслили, що для встановлення когенераційних установок потрібні значні кошти.

В остаточному голосуванні про включення комунального майна до складу цілісного майнового комплексу Комунального підприємства «Теплотранссервіс» Рівненської міської ради» в цілому проголосували 27 депутатів із 42.

Додатково депутати передали у власність цілісного майнового комплексу «Теплотранссервіс» необліковані мережі, зокрема, теплові вводи до житлових будинків, які досі належним чином не утримувалися та не обслуговувалися.

Задля належного утримання та обслуговування зовнішніх мереж теплопостачання вказані мережі у 2023 році були передані на баланс Комунальному підприємству «Квасилівтеплоенерго». Зважаючи на те, що послуги з централізованого теплопостачання та гарячого водопостачання в Рівному здійснює ТОВ «Рівнетеплоенерго», вказані мережі включать до цілісного майнового комплексу.

«Не було розбіжностей щодо того, чи передавати установки, але були різні думки стосовно запобіжників. Перевага цих установок полягає в тому, що вони не лише виробляють тепло, але й електроенергію, оскільки мають різні потужності», — підкреслив Віктор Шакирзян.

Віктор Шакирзян додав також, що в Рівному нині працюють над забезпеченням умов для містян в осінньо-зимовий період.