Про що міський голова Рівного звітував на Суспільному?

08-12-2021 Інтерв’ю

Міський голова Рівного Олександр Третяк прийшов на Суспільне звітувати за рік роботи на посаді. У студію запросили журналістів десяти телеканалів, онлайн та друкованих видань, які ставили меру питання. Найцікавіше з етеру – у цьому матеріалі.

Транспортна система

Олександра Нагорна, журналістка газети «Вісті Рівненщини»:

– Затори на дорогах, на жаль, не зменшились, навіть коли відкрили кільце на Макарова. Можливо, є ідеї як поліпшити ситуацію?

Олександр Третяк:

– Місто Рівне входить в топ п'ять по кількості автомобілів на душу населення. Ми в п’ятірці міст по автомобілізації. Це говорить нам про те, що ми повинні працювати над розвитком паркувальних місць, перехоплюючих парковок і нової транспортної моделі. Ми зараз працюємо над новою транспортною моделлю міста, яка буде передбачати витіснення кількості маршруток. Оці невеличкі жовті, як правило, пискляві маршрутки, вони будуть поступово виводитися, особливо в першому етапі – з центральної частини міста. І будемо заводити автобуси великої пасажиромісткості. Це дозволить забирати людей із зупинок більшими кількостями. І не створювати колапсу.

Роман Свирида, ведучий «Сьогодні. Головне»:

– Пан Фурлет, начальник управління транспорту і зв'язку Рівного, влітку говорив, що висока ймовірність того, що буде запроваджено електронний квиток. Яка доля зараз цього питання?

Олександр Третяк:

– Обмеження, ковідна ситуація не дозволяє ввести нам електронний квиток. Перевізники і так жаліються на те, що нестача коштів, нестача пасажирів через обмеження. Як тільки ми отримаємо більш-менш спокійну ситуацію і транспорт зможе більш-менш активніше їздити і заробляти кошти і повноцінно перевозити людей, ми одразу приступаємо до реалізації електронного квиточка у місті.

Олександр Шевчук, журналіст інформаційного порталу «ОГО»:

– Збудували кільце на Макарова, але як я розумію, проєкт не завершився, тривають роботи на узбіччі. Питання: коли вони завершаться? І найголовніше, чи не затягнеться це як реконструкція на Макарова, яка тривала доволі довго?

Олександр Третяк:

– Ми зараз працюємо над проєктно-кошторисною документацією і над роботою щодо продовження пішохідних доріжок і велодоріжок в сторону вулиці Дубенської у внутрішньоміський напрямок. Буде розширення зупинки громадського транспорту – кінцева зупинка тролейбуса №2 і №7. Будемо продовжувати роботу по облаштуванню виїзду з Гашека, тому що там аварійно-небезпечно. І пішохідна доріжка для мешканців Тинного. Як тільки весняний період дозволить нам почати будівельні роботи, ми розпочнемо.

Олена Власова, журналістка видання «Рівне вечірнє»:

– Як щодо нічного тролейбуса №3, чи він повернеться на наші вулиці? Ну хоча б новорічної ночі.

Олександр Третяк:

– Нічний тролейбус абсолютно нерентабельний. Коли ми пускаємо нічний тролейбус, одне коло – це одразу дві тисячі гривень. Відповідно, це електрика, оплата роботи водія, кондуктора. На новорічну ніч однозначно тролейбус буде, але в постійному режимі, на жаль, не можемо.

Парк на Грабнику

Ольга Радянська, журналістка «Радіо Трек»:

– Між собою рівняни називають це місце «маленьким Чорнобилем» у Рівному. Йдеться про парк ПДМ. За останній час там зробили доріжки, освітлення, поставили дитячі майданчики, але принципово питання не змінилося. Там залишилися бетонні конструкції, які несуть реальну загрозу життю. Що будемо робити з цим місцем?

Олександр Третяк:

– Проблема даної локації існує. Зараз ми обговорюємо кілька варіантів розвитку подій. Перший варіант – це однозначний демонтаж цієї вишки і приведення до ладу цієї території, віддати її під культурні заходи. Парк Грабник, який навколо, зараз облаштовується. Я думаю, що ми прийдемо до якогось рішення. Саме в 2022 році напрацюємо концепцію і будемо рухатися по ній. Але те, що вишка повинна бути демонтована – це факт, бо вона в аварійному стані і несе собою загрозу.

Об’єднання з Рівним

Олеся Боровець, журналістка онлайн-видання «Рівне Медіа»:

– Питання стосовно децентралізації. Ви нещодавно заявляли, що мешканці Городища не проти об'єднатися з Рівним, при тому, що у 2019 році був певний конфлікт. Чи не плануєте ви укрупнювати територію нашої громади і чи не стануть села, які навколо Рівного, тягарем? Чи навпаки стануть бонусом?

Олександр Третяк:

– До мене буквально нещодавно звернулися мешканці Городища, які почали піднімати питання: «Ну, от ми прозріли, тепер розуміємо всі переваги приєднання до міста». Я їх направив: ідіть на сесію вашої громади, піднімайте дане питання і ви маєте ініціювати приєднання до Рівного. Я зі своєї сторони був готовий це робити і мав зустрічі з головою Корнинської, Шпанівської, Великоомелянської, Білокриницької громад. В перспективі об’єднання можливе.

Кіоски, які звели проти волі Рівнеради

Роман Свирида, ведучий «Сьогодні. Головне»:

– Сьомого вересня у сквері навпроти супермаркету "Сільпо" у Рівному розпочали будівництво споруд для ведення торгівлі. Рівнерада 30 вересня з другої спроби зобов'язала начальника управління містобудівництва та архітектури скасувати паспорти прив'язки тимчасових споруд. Після підписання такого наказу Рівненський окружний адмінсуд призупинив його дію. 8 жовтня Ви під час відеозвернення заявили, що це «ганебні речі, які відбуваються із захопленням міської землі» та попередили про перспективу демонтажу. Що далі буде робити місто? Чи готові далі позиватися в судах?

Олександр Третяк:

– Я готовий далі ствердно говорити і ніколи не заберу своїх слів: це ганебне явище, коли ті чи інші люди, бізнесмени думають, що можна так нахабно забирати міську землю. Ми тепер чекаємо, що далі буде робити суд, які рішення будуть прийматися. Однозначно ми не будемо стояти осторонь. Я казав неодноразово: ну, давайте разом підемо, можемо взяти болгарки і позрізаємо. Але буде ряд кримінальних справ. Я закликаю свідомих мешканців: давайте будемо бойкотувати, не купувати там.

Медицина

Володимир Торбіч, журналіст «Агенції журналістських розслідувань «Четверта влада»:

– Мене цікавлять лікарні, за які відповідає саме місто. Є медична реформа, збільшилася кількість державних коштів, але лікарі говорять, що не вистачає. І разом з тим мені цікаво, чи місто проаналізувало, чи десь потрібно об'єднати якісь відділення в тому ключі, щоб не було поборів?

Олександр Третяк:

– Не має бути ніяких неофіційних плат і доплат комусь. До речі, сесія міської ради затвердила проєкт рішення про платні послуги. Тобто, якщо НСЗУ не дофінансовує щось, то наші заклади охорони здоров’я офіційно затвердили платні послуги, якими рівняни можуть користуватися, але мають отримати чек. Ніяких неофіційних платежів рівняни не мають платити. Якщо буде потреба дофінансовувати ті чи інші потреби, ми будемо робити це рішенням сесії міської ради.

Зміни в закладах охорони здоров’я будуть однозначно. До слова, у нас є дві стоматполіклініки – дитяча і доросла. Вибачте, це два величезних приміщення, які тягнуть величезну суму коштів і абсолютно нераціонально використовуються. Тому ми вже зараз говоримо про оптимізацію процесів і будемо об’єднувати дві стоматполіклініки в одну, що дозволить нам зекономити як мінімум мільйонів 5-7 на забезпеченні енергоносіями.