Рівне заощадить на електроенергії та водопостачанні

20-07-2021 Новини

Триває реалізація спільного інвестиційного проєкту між Рівненською територіальною громадою та Північною екологічною фінансовою корпорацією НЕФКО. Він спрямований на впровадження енергозбереження в закладах та установах, що належать до комунальної власності Рівного, та модернізацію вуличного освітлення.

Загальна вартість інвестиційного проєкту складає 6 млн. 731 тис. євро.

Нагадаємо, що Проєкт включає два компоненти, а саме: впровадження заходів з термомодернізації та модернізацію вуличного освітлення. Це є досить енергоефективним з точки зору економії витрат міського бюджету.

Перший компонент включатиме ряд заходів з термомодернізації закладів освіти міста Рівного, зокрема:

- утеплення фундаментів та стін, утеплення покрівель, заміну вікон та дверей на енергоефективні;

- встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) та балансування системи опалення;

- заміну застарілого кухонного обладнання;

- встановлення сонячних колекторів, встановлення аераторів для зменшення споживання води;

- встановлення рекуператорів повітря в спортивних залах, заміна ламп внутрішнього освітлення на енергоефективні,

- заходи з інклюзивності (облаштування пандусів, укладення тактильної плитки тощо).

Загальна кількість будівель комунальної власності, які включені до проєкту - 31, із них 11 закладів підлягають впровадженню повної термомодернізації (заклади дошкільної освіти - № 7, 14, 33, 35, 46, 57, заклад дошкільної освіти (ясла-садок) компенсуючого типу, (спеціальний) «Центр Пагінець» Рівненської міської ради; ЗОШ - № 8, 13, 28, Рівненський навчально-реабілітаційний центр «Особлива дитина» Рівненської міської ради).

Другий компонент «вуличне освітлення» включатиме: заміну понад 4 тисяч світильників на 81 вулиці міста новими світильниками з світлодіодними лампами та встановлення системи SCADA для вуличного освітлення в диспетчерському центрі КП «Міськсвітло»).

Після узгодження між партнерами проєкту необхідних технічних деталей та умов вступає в активну фазу реалізація першої частини запланованих заходів. Зокрема, у 31 будівлі, що належить до комунальної власності міста, замінять обладнання, яке покращить якість та економію при використанні внутрішнього освітлення.  У дошкільних навчальних закладах також замінять застаріле кухонне обладнання та встановлять аератори для зменшення споживання води на загальну суму 2 млн. 984 тис. грн.

У результаті зменшаться витрати на споживання електроенергії та водопостачання. Це дозволить міській владі використовувати фінансові ресурси на інші невідкладні питання, зокрема, соціальні проєкти.

Про це повідомляє офіційний портал Рівненської міської ради.