Рівненська влада проявила характер: показала, хто в місті господар

07-02-2021 Новини

Боротьба з хаотичною забудовою у Рівному часто-густо закінчувалася з перемінним успіхом. Усе через недоліки в чинному законодавстві, яке, образно кажучи, однією рукою забороняло те чи інше будівництво, а іншою дозволяло.

Відтак замість задекларованого котеджу зводилася багатоповерхівка, а на місці МАПу з’являвся цілий комплекс. Під виглядом реконструкції розросталася будівля, котра незаконно прихоплювала чималу ділянку міської землі. А контролюючі органи, скуті у своїх діях всілякими обмеженнями і мораторіями, лише безпорадно розводили руками, пише «7 днів».

Зупинити будівельне свавілля у Рівному взялася нова влада міста, яка на прикладі демонтажу незаконно зведеного навісу до будівлі на вулиці Соборній, 16, показала рішучість своїх намірів. А щоб розпочати системну боротьбу з порушниками з ініціативи секретаря Рівненської міської ради Віктора Шакирзяна створили тимчасову комісію з вивчення питання забудови Рівного. Причому приступили до діла без будь-якої розкачки. Вже на першому засіданні робочої групи, яке відбулося у понеділок, розглянули низку звернень рівнян, які поскаржилися на незаконне зведення об’єктів. І головне – прийняли по них конкретні рішення.

На порядок денний, зокрема, було винесено питання щодо зведення житлової багатоповерхівки на вулиці Дачній, 44а, підготовку до будівельних робіт на території між кафе «Мацурі» і будинком на Корольова,15, а також розпочатого будівництва на вулиці Курчатова, 6а. Кожен із цих об’єктів (на переконання авторів колективних заяв) зводиться з грубим порушенням чинного законодавства.

Так, жителі Дачної нарікають на те, що (хоча будівництво поруч з їхніми хатами триває із 3 листопада 2020 року) мешканцям прилеглих вулиць не відомо, що саме хоче забудовник Дачної, 44а побудувати. «Проте, – пишуть вони, – на його сайті розміщена інформація, що тут зводиться 12-квартирний триповерховий із мансардою будинок. Разом з тим зауважимо, що згідно з ДБН (Б.2.2-12:2009) «Розміщення багатоквартирних (секційних) будинків у кварталах садибної забудови не допускається».

У свою чергу рівнянка Наталія Царенко у своїй заяві на ім’я секретаря Рівнеради Віктора Шакирзяна повідомляє наступне: «У вересні на вул. Корольова, на території між кафе «Мацурі» та будинком на Корольова, 15, розпочаті підготовчі роботи для будівництва, паспорт на яке досі відсутній. Від представників забудовника вдалося дізнатися про те, що на цій території планується звести 5-поверховий з офісними приміщеннями та 9-поверховий будинки. Хоча, як нам стало відомо, ця територія продавалася на тендерних торгах під будівництво двоповерхового торгового центру. Завдяки зверненням людей до міської влади будівництво вдалося тимчасово призупинити. А 28 грудня 2020 року на об’єкті було продовжено монтаж висотного крана. Тож просимо вашого сприяння щодо недопущення незаконного будівництва, а також використання згаданої землі під цільове призначення, яке було озвучено на тендерних торгах».

На допомогу міської влади сподіваються й співвласники будинку на вул. Курчатова, 4, на права яких, мовляв, зазіхає «сумнівне будівництво», що розпочате поблизу багатоповерхівок на Курчатова, 4, Курчатова, 6 і Драганчука, 4. А відтак, виклавши свої аргументи, просять «вжити заходів, необхідних для повної зупинки неправомірного будівництва. Скасувати затверджені містобудівні умови та обмеження для проєктування цього будівництва. Розірвати договір оренди земельної ділянки».

Першим каменем спотикання на шляху пошуку управи на недобросовісних забудовників, як виявилося, стало обмеження повноважень міського УДАБІ. Адже постанова Кабміну щодо оптимізації органів Державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, яка прийнята в березні 2020 року, практично унеможливила накладання будь-яких санкцій на порушників будівельного законодавства. Висловивши сподівання на те, що невдовзі це питання буде врегульовано на рівні уряду, начальник Управління державного архітектурно-будівельного контролю Рівненської міської ради Микола Дядюсь зауважив, що очолюваний ним контролюючий орган наразі не має права проводити жодних перевірок.

Разом із тим така ситуація не загнала комісію в глухий кут. Розглянувши звернення рівнян, члени робочої групи все ж таки знайшли важелі впливу на кожного забудовника-порушника. Слушні пропозиції з цього приводу озвучили депутати міської ради Дмитро Котляров, Мар’ян Года, Людмила Туровська, Сергій Васильчук, Світлана Марчук, Юрій Осіпчук, Олександр Іванов, Олександр Нестерук, а також керівники профільних управлінь. Так, скажімо, міський обранець Олександр Іванов висловив ідею застосувати практику, до якої вдаються в іншим містах:

– Зважаючи на прогалини у чинному будівельному законодавстві, можливо, варто було б подумати про те, як до незаконно зведених будівель не підключати інженерні комунікації. Наприклад, домовитися з Рівнегазом, Рівнеоблводоканалом, Рівнеобленерго, аби вони не подавали до цих новобудов газ, воду, електроенергію. Так, як це зробили у Львові з недобросовісними забудовниками. А ще – створити сайт «токсичних» будинків, щоб люди знали, що ці об’єкти не будуть підключені до комунікацій.

Натомість секретар Рівнеради Віктор Шакирзян запропонував розробити єдиний інструмент дієвого впливу на порушників правил забудови, аби рівняни побачили, що в Рівному функціонує міська влада, яка здатна захистити інтереси його мешканців.

Відтак уже найближчим часом тимчасова комісія з вивчення питання забудови Рівного розпочне реалізацію своїх задумів.

Віктор Шакирзян, секретар Рівненської міської ради:

– Відбулося перше засідання тимчасової комісії, яку я очолюю. Без будь-якого перебільшення можна сміливо сказати, що пробний млинець вдався! Наша спільна робота виявилася доволі плідною. Дуже сподіваюся, що буде такою ж ефективною. Мотивацією для цього служить велика кількість звернень рівнян, які ми нині отримуємо. Люди помітили, що міська влада переймається їхніми проблемами, повірили нам, а відтак почали звертатися до нас із проханням допомогти вирішити їхні наболілі питання.

На жаль, поки що не діють законодавчі акти, які регламентують роботу ДАБІ. Тож ми маємо робити усе можливе, щоб недобросовісні забудовники почали працювати в рамках закону і в інтересах людей. Мають чинити так уже навіть тому, що створювати для людей дискомфортні умови – це, м’яко кажучи, недобре. Ми намагатимемося робити все у площині права і показати людям, що в Рівному є міська влада, яка може впливати на будь-яку критичну ситуацію, знайшовши найефективніше рішення.

Тепер щодо конкретних рішень, які прийняті на першому засіданні комісії. Маємо намір зустрітися із забудовником, який зводить багатоповерхівку на вулиці Дачній, аби спробувати спільно виправити створену ним ситуацію. Крім того, члени комісії виїдуть на вулицю Курчатова, щоб безпосередньо на місці детально вивчити суть справи. А ось на забудовника, який зводить об’єкт на Корольова, міська рада ймовірно позиватиметься до суду. Про результати роботи обов’язково інформуватимемо рівнян.

Мар’ян Года, депутат Рівнеради:

– Мешканці міста і забудовники повинні розуміти, що в місті є влада, до якої можна звернутися зі своїми проблемами. А влада, у свою чергу, оскільки законодавство не завжди на її боці, повинна знаходити купу впливових важелів, щоб адекватними діями відстоювати інтереси міста і його громадян. Гадаю, спільними зусиллями нам вдасться знайти ефективні методи боротьби з недобросовісними забудовниками. Важливо, що на це є політична воля. А результатів, повірте, довго чекати не доведеться.