Рівнерада не виділила 200 млн грн на оборону області. Начальник ОВА зробив заяву

09-02-2023 Новини

Начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль відреагував на те, що Рівнерада не виділила 200 мільйонів гривень на посилення обороноздатності області. Це питання 9 лютого було у порядку денному сесії міськради. Втім, після наради голів фракцій, роботу у сесійній залі депутати не продовжили. Про це пише Суспільне.

Суму у 200 мільйонів гривень на посилення обороноздатності області визначили на засіданні Ради оборони Рівненщини, проаналізувавши можливості бюджету Рівного, повідомив Віталій Коваль.

На засіданні сесії депутат Роман Яворський запропонував розгляд питання виділення грошей на оборону перенести на початок засідання, але цю пропозицію депутати не підтримали.

«Коли вчора голови фракцій потисли мені руку і сказали: ми всі чітко розуміємо, що оборона Рівного починається з північних кордонів, тому ми виділяємо 200 млн. грн. на оборону області, з яких 50 піде на оборону міста. Сьогодні перед сесією виявилися якісь нові обставини — а, давайте, закриємо ще щось, бо не хочуть відривати від себе гроші з бюджету, а передати на оборону. Бо в нас є бруківка, є якісь інші потреби, які Рівному терміново треба зробити», — сказав на сесії начальник ОВА.

Міський голова Рівного Олександр Третяк запевнив, що гроші виділять:

«Місто Рівне виділяє і буде виділяти ті кошти на потреби військових, які будуть потрібні, ми ніколи не зупинялися на тому, щоб обмежувати кошти на військових — це пріоритетне завдання. Вчора ми домовилися про виділення коштів на військових та оборонні проєкти».

За словами депутата Юрія Осіпчука, 8 лютого на зустрічі голів фракцій та керівництва міста він запропонував погодити виділення грошей, але за умови звіту про використання грошей, які місто вже виділило на оборону області. І надати не всі 200 мільйонів одразу, а частково, і прозвітувати:

«Просимо звіт і так дійдемо до тієї суми, а може і більшої. Для чого це було зроблене, я думаю, зрозуміло всім — ми і так на весь світ прогриміли витратами оборонного бюджету, і яким чином куплялися продукти, де були яйця по 17 гривень, картопля, я думаю, тут не треба це все розказувати».

Опісля Олександр Третяк оголосив перерву, щоб на нараді голови фракцій змогли узгодити свої позиції й продовжити розгляд питання про виділення грошей. У роботі сесії близько опівдня оголосили перерву. Більше депутати у залі роботу не відновили.

О 17:15 начальник ОВА Віталій Коваль опублікував відеозвернення, у якому зробив заяву, що контролюватиме кожну гривню, витрачену з бюджету Рівного:

«Сьогодні громадськість міста Рівного стала свідком політичної амнезії. Дехто з депутатів Рівнеради забули, що в країні війна. На питанні виділення коштів для оборони регіону та міста — було зірвано сесію. Висновки зроблені. Я особисто контролюватиму кожну гривню, витрачену з міського бюджету. Ніяких бруківок — доки не переможемо».

О 19:50 Олександр Третяк в Telegram повідомив, що продовження сесії запланували на вівторок, 14 лютого.

«Тому питання виділяти чи ні кошти на ці цілі навіть не обговорюється. Інше питання прозорість, контроль за їх використанням та звітування. Саме тому ретельно й уважно підходимо до вивчення оборонних програм, котрі пропонує ОВА. До того ж вивчаємо можливість збільшення запланованої суми оборонних видатків», — написав він.