Роман Денисюк: «2022 рік буде ключовим для цієї каденції міської ради»

26-12-2021 Інтерв’ю

Співрозмовником спецпроєкту порталу «Рівне 24» «Перший рік оновленої місцевої влади» є Роман Денисюк, голова фракції «Голос» у Рівненській міській раді та очільник обласного осередку однойменної партії.

Романе, минає перший рік нової каденції міської ради Рівного, де Вам доводиться працювати головою фракції «Голос». Розкажіть нам, будь ласка, про враження від першого року роботи у міськраді.

Перший рік – це адаптація свого життєвого ритму до роботи у міській раді, коли очікування одні, а реальність – зовсім інша. По суті, 70-80% мого робочого часу тепер займає політична діяльність, і лише 20-30% – ведення бізнесу. Відповідно, перший рік – це синхронізація цих двох видів діяльності. По-друге, важливо було зрозуміти тонкощі та механізми депутатської роботи та виконавчої вертикалі, оскільки для більшості депутатів, які, як і я, вийшли з бізнесу, це було щось нове та незвідане. Тому перших півроку ми входили у курс справи, і тільки у другій половині почалася активна фаза діяльності. У ній ми займалися захистом наших «червоних ліній» і продукуванням проєктів рішень. Сподіваюся, що наступний рік буде більш продуктивним у цьому плані.

Які підсумки роботи вашої фракції за цей рік?

Головні підсумки – це привернення уваги до Гідропарку та початок робіт по каналізуванню цієї території. Мало хто знає, але міська рада видала дозвіл на земельну ділянку під Каналізаційну насосну станцію №1 на вулиці Боженова, яка буде серцем каналізування Гідропарку та Басів кута. А вже у наступному році я докладатиму зусиль, щоб відбулося виділення коштів для виготовлення проектно-кошторисної документації.

Друга перемога – це повернення земельної ділянки на правому березі Басового кута у власність міста. Хоча з цього приводу ще продовжуються судові процеси, я сподіваюсь, що рішення буде ухвалено на користь громади.

Ще є ряд невеликих перемог, таких як: організація фестивалю «Сонцестій», підтримка у 2022 році заходів Rivne Running Club («Сильні духом», «Забіг у вишиванках», «Покровський напівмарафон», «Благодійний забіг до дня Святого Миколая»), відновлення дитячого майданчику на Гідропарку, внесення правок до проєкту рішення по Муніципальній варті, які краще захищатимуть права рівнян.

Ви, як фракція, є частиною промерської більшості. Скажіть, на яких умовах ви приєдналися до коаліції?

Кожен учасник більшості брав під свій контроль певний напрямок життєдіяльності міста, за який він, зрештою, несе відповідальність. Додаткова умова приєднання полягала в тому, що усі учасники коаліції прийматимуть участь при розгляді ключових рішень і мають право блокувати ті рішення, які суперечать «червоним лініям» або навпаки – покращувати якість рішень, аби місто отримало більшу вигоду від їх реалізацій.

Які напрямки закріплено за вашою політсилою?

Ми, як політична сила, отримали посаду заступника міського голови з гуманітарних питань, яку зайняла Марина Кузмічова. Також наша представниця Наталія Лозовська очолила управління культури та туризму міста. Відповідно, гуманітарна політика, а особливо сфера культур знаходяться в зоні відповідальності «Голосу».

Ви говорили, що можете блокувати рішення, які суперечать «червоним лінія» вашої партії. Можете навести приклади таких рішень?

Ми не голосуємо за виділення землі силовикам, за забудову правого берега Басового кута. Якщо є питання із категорії «чорних», тоді ми теж намагаємось виключити його із порядку денного. Багато процесів виборці не бачать, але цю технічну роботу ми робимо, і це відзначають, у першу чергу, громадські активісти, які цікавляться  певними темами.

Як Ви оцінюєте роботу міської ради за перший рік за 5-ти бальною шкалою?

Я зараз не готовий оцінювати роботу міської ради, тому що сам не розумію, яким би мав бути той ідеал, який можна оцінити в 5-ку. Я бачу позитивну динаміку, бачу розуміння помилок, до прикладу, багато рішень, які були профінансовані цьогоріч, не будуть фінансуватися наступного року. І загалом принцип фінансування буде змінений. Зараз організаційно змінюється підхід до того, як ухвалюються рішення, оскільки дуже часто рішення вносяться в останню хвилину і це впливає на їхню якість.

Я вважаю, що 2022 рік буде ключовим для цієї каденції міської ради і він покаже чи буде обрано правильний вектор руху, чи ми будемо топтатися на місці. Вірю в те, що здорові сили переможуть і буде обрано правильний шлях.

Як би Ви оцінили перший рік діяльності міського голови Олександра Третяка?

Для мене дуже важливо щоб люди, які займають певні посади, не звітували в кінці року про банальні речі. Важливо, щоб кожен з таких людей, чітко розумів, що вдалося зробити, а де були допущені помилки. Тому я очікую, що кожен публічний звіт міського голови буде чіткий і зрозумілий: на що він поставив акценти, і чи вдалося йому досягнути бажаного. Якщо у цих звітах ми побачимо конкретні речі, які міському голові вдалося реалізувати, а також аналіз допущених помилок, тоді я сприйму це як позитивний сигнал того, що ключова особа в місті має бажання, цілі та досвід, для того щоб рухатись далі.

Як ви оцінюєте роботу «вашого» профільного заступника Марини Кузмічової?

Я завжди очікую вищих результатів, ніж вони були першопочатково заплановані. Незалежно від прізвища особи, яка займає певну посаду. Найближчим часом ми будемо мати зустріч нашої команди, і ми плануємо обговорити звіт Марини Кузмічової. І, напевно, за результатами роботи будемо вносити корективи у роботу заступника, який закріплений за нашою політсилою. І прізвища тут для мене не мають значення, бо ключове – це результат.

Ще одне питання, яке, очевидно, варто обговорити з Вами, це скандальне будівництво кіосків біля «Сільпо». Розкажіть, яка стратегія вашої фракції у цьому питанні?

Є тактичні кроки, які зроблені. Зокрема, прийнято рішення, що призведе до виділення земельної ділянки та убезпечить її від можливої приватизації. Наступний крок – це апеляція. Далі, ймовірно, розгляд цієї справи у Верховному суді. Ми розуміємо, що судові процеси продовжаться і це одна лінія захисту інтересів містян. Інша – це системна робота з міським головою, оскільки він має достатньо інструментів, які дозволяють захистити цей сквер.

Які плани у фракції «Голос» на наступний рік?

По-перше, ремонт музичної школи у наступному році має бути завершений, оскільки місто витрачає немалі кошти на оренду того приміщення, де сьогодні займаються діти. По-друге, ми маємо розвивати наш Гідропарк, починаючи від каналізування цієї території і закінчуючи розумінням того, як цей простір можна використати з максимальною користю для міста. По-третє, це очистка водойм міста Рівного. Ми розуміємо, що це стратегічне завдання, яке не вдасться вирішити за один рік, але над яким потрібно працювати вже.

Загалом, у січні в нас буде стратегічна сесія з командою, на якій ми проговоримо першочергові плани на 2022 рік, про що і повідомимо громадськість.

І на завершення нашої розмови хотілося б запитати про те, якою є зараз ситуація в партії «Голос», оскільки, як відомо, однойменна фракція в парламенті, розділилась на дві частини?

Як голова обласної організації, я обіцяв усім людям, які приєднались до команди, що я завжди захищатиму їх у тому разі, якщо хтось спробує на них тиснути чи перетягувати на інший бік. Це, наразі, для мене першочергове завдання і попри усі конфлікти на центральному рівні, я і моя команда робитимемо все задля того, щоб реалізувати  програму, з якою ми йшли до виборця і завдяки якій нас підтримали.

Ми робили інтерв’ю з Соломією Бобровською і під час цієї розмови, вона говорила про конфлікт з рівненською командою «Голосу», тому у цьому контексті хотілося б запитати, як Ви бачите цю ситуацію і чи є перспективи того, що цей конфлікт буде врегульовано?

Я розумію, що на сьогоднішній день є монолітна команда, яка зайшла в Рівнераду та інші представницькі органи нашої області. Вона не поділена на частини, і в цій команді немає конфліктів. А щодо ситуації з Соломією Бобровською, то я вважаю, що якщо в сім’ї є якісь непорозуміння, то вони мають вирішуватись всередині, а не виноситись на зовні. Тому я утримаюся від коментарів.

Розмова з Романом Денисюком відбувалася до появи інформації про спробу підпалу його магазину, яку лідер фракції «Голосу» та його колеги прямо пов’язують з політичною діяльністю. Наразі по цій справі триває слідство, тому на наші уточнюючі питання про неї Роман Денисюк вирішив не відповідати. 23 грудня депутати Рівнеради підтримали звернення до очільників правоохоронних органів області про особистий контроль за ходом слідства в цій справі.