Сергій Рибачок: «Якщо ми виділяємо кошти, то з максимальною користю для громади»

27-05-2021 Інтерв’ю

Рекордні суми з бюджету розвитку цього року будуть виділені на медичне забезпечення лікарень нашого міста. А ще депутати підтримали виділення майже 20 мільйонів гривень на ремонт доріг в Квасилові.

За усі ці рішення голосувала й фракція «Рівне разом», бо переконані, що кошти потрібно витрачати правильно і з розумом. Відтак, про основні критерії і підходи до розподілу міського бюджету говорили з депутатом Рівненської міської ради Сергієм Рибачком в програмі «PROПолітику» на телеканалі ITV.

– Питання передусім як до політолога: чи є опозиція в місцевих радах? І, зокрема, в Рівненській міській раді.

– Якщо говорити про опозицію в класичному розумінні цього терміну, то це більше стосується парламентського діалогу. Парламентського протистояння. Якщо ж говорити про Рівненську міську раду, то тут більше можна говорити про різницю підходів. Різницю поглядів. Але не в розумінні терміну опозиція. Тому, що до міської ради обралися люди, які йшли в раду виконувати певні запити нашої громади, і тому тут немає місця, щоб на політичних платформах розмежовуватися і взаємопоборювати одне одного. Тут більше потрібно говорити про вирішення господарських питань, ніж політичних. Тому, на мою думку, навіть вживання терміну «опозиція» на рівні місцевих рад трохи некоректне.

– В програмі «Рівне Разом» є пункт про очищення Басового Кута. Яким чином Ваша партія бачить проведення цієї очистки?

– Це був певний політичний передвиборчий тренд. Всі партії під час виборів зачіпали питання Басового Кута та річки Устя. Проблема справді існує. Те що ці водойми знаходяться у неналежному стані очевидно. Але для того, щоб вирішити питання Басового Кута та річки Устя, потрібен комплексний підхід. Ми вже чули пропозиції встановити земснаряд, драглайн, будемо щось там копати, щось діставати. Але в мене виникає логічне питання: де ставити? Де копати? В якому місці? В який бік копати і, зрештою, куди вивозити те, що накопаємо? Який результат це дасть? І так далі… Тобто, немає комплексного підходу. Мені, як депутату, не відомо про комплексну стратегію очистки водойм Рівного. Окрім того ці водойми забруднюються не лише в місті Рівному. Наша річка вже із забрудненими водами «заходить» в місто. Тому, на мою думку, для вирішення питання очистки водойм Рівного потрібно разом з спеціалістами того ж «водного» університету розробити комплексний проект. Люди, які в цьому розуміються більше, ані ж ми з вами, мають сказати як це зробити правильно. З чого ми маємо почати. Чи ми маємо спочатку припинити забруднення до максимально можливої певної точки і після того починати очистку. Чи це можуть бути паралельні процеси. Ми починаємо зі сторони Квасилова чи ми можемо розпочати в центрі Рівного. І так далі. На жаль, відповідей на ці всі питання немає. Лише є заяви, що потрібно щось робити. Так, потрібно. Але я, як представник команди Рівне Разом, готовий підтримати і виділення коштів, і початок робіт, коли буде зрозуміло, що саме ми робимо і чи не будуть ці кошти витрачені дарма. Тому що витратити кошти – це найпростіше, і очищення водойм – це своєрідна «бездонна бочка», куди можна витрачати просто мільйони. Хотілося б, щоб, якщо ми виділятимемо кошти на ці потреби, то вони були використані з максимальною користю для громади.

– До речі, на останній сесії якраз і дискутували щодо того, що в бюджеті розвитку не передбачено коштів на очищення Басового Кута. А як в цілому ви оцінюєте бюджет розвитку міста на 2021 рік?

– Оскільки я є представником так званої медичної комісії Рівнеради, то голосуючи за бюджет розвитку в першу чергу звертав увагу на ті суми, які закладені в бюджеті на медичну галузь. Адже ні для кого не секрет, що медицині, як в Рівному так і в країні, ще дуже далеко до хорошого рівня. Також давайте не забувати і про пандемію. Тому ми домагалися виділити максимально можливі суми саме на охорону здоров’я. Причому не лише на утримання лікарень, але й на закупівлю медичного обладнання. І в цьому бюджеті на закупівлю обладнання, на оновлення бази наших лікарень закладено 32 мільйони гривень – це досить велика сума, а всього на медичну галузь закладено 53 мільйони гривень. Тож при голосуванні за бюджет я, як представник медичної комісії, звертав увагу саме на ці показники. В нашій команді (фракції «Рівне Разом», – авт.) кожен депутат закріплений за певною комісією і відповідно на засіданні фракції кожен по своєму сектору доповідали, визначалися і дискутували. Відповідно, коли ми зайшли в зал, то в середині фракції вже була єдність щодо того, що ми підтримуємо і на що ми опираємося.

– В бюджеті розвитку передбачені кошти для лікарні в Дядьковичах. Проясніть, будь ласка, для чого депутати виділяли ці кошти?

– Мова йде про паліативне відділення в Дядьковичцькій лікарні. Справа в тому, що в Рівному наразі склалася така ситуація, що жоден з міських медичних закладів не надає паліативної допомоги для жителів міста. Відповідно мешканці нашої громади отримують цю допомогу якраз в цій лікарні. Відтак, було звернення і від керівництва цього медичного закладу, і цю ситуацію вивчали волонтери, активісти, працівники благодійних фондів. Ми з усіма ними провели діалог і всі зійшлися на думці, що потрібно допомогти і надати співфінансування цій лікарні. В першу чергу, через те, що їхнє паліативне відділення надає послуги нашим мешканцям.

– Чи обговорювали ви питання контролю використання коштів, які надає місто для цієї лікарні? Чи є впевненість, що ці кошти будуть витрачені саме на рівнян?

– Так, ми це обговорювали, адже кошти потрібно витрачати з максимальною користю для мешканців нашої громади. Відтак, прийняте рішення, що після завершення першого півріччя управління охорони здоров’я має прозвітувати, яка кількість рівнян проходила лікування в цьому відділенні і, відповідно, за результатами цього півріччя будуть прийняті подальші рішення. Тобто, це не так, що кошти віддали і ніхто їх не контролює. Є окреме доручення на управління охорони здоров’я контролювати використання цих коштів.

– Також в бюджеті розвитку передбачили чималу суму на ремонти доріг в Квасилові. На фоні того, що Рівне також має не найкращі дороги, на фоні пандемії чи не забагато – 20 мільйонів на дороги Квасилова?

– Я позитивно ставлюся до такого рішення. Я його підтримав. Адже після виборів до міста Рівного приєдналася велика квасилівська громада. Відповідно, коли мешканці Квасилова приймали рішення про приєднання, то мали певні очікування. Зокрема розраховували, що від такого об’єднання вони отримають певні корисні результати. І наш з вами обов’язок продемонструвати, що справді позитивні результати від об’єднання є. Окрім того, якщо хтось був в Квасилові, то прекрасно бачив стан доріг і взагалі інфраструктури цього селища. Тож, якщо ми будуємо єдиний простір, то жителі Квасилова не повинні себе почувати «бідними родичами». Ми повинні навпаки максимально міцно «обійняти» і сказати: друзі, дуже добре, що ми разом! Разом ми усе зробимо!

– В контексті приєднання Квасилова до Рівного, яка доля чекає на їхню амбулаторію?

– Доля амбулаторії – це трохи складніше питання. Як на мене, вона в катастрофічному стані. Приміщення в аварійному стані, в ньому не дотримані ціла низка норм. В першу чергу – це норми відносно доступності. Частина кабінетів знаходиться на другому поверсі. Ліфт відсутній. Тобто люди з обмеженою рухливістю просто не зможуть потрапити в кабінет на другому поверсі, щоб отримати відповідну послугу. Тож для керівництва ЦПМСД «Центральне» ми доручили розробити новий проект реконструкції цієї амбулаторії і рекомендували усі кабінети амбулаторії розмістити на першому поверсі, щоб забезпечити режим доступності. Це реально зробити, адже перший поверх – це 300 м.кв. Для облаштування двох-трьох робочих місць сімейних лікарів цього більш ніж достатньо. Усі ці вказівки, ми, як депутати медичної комісії вже надали, і, я думаю, скоро можна буде заслуховувати, що з того вийшло. Кошти на таку реконструкцію передбачені, але мені, в першу чергу, хотілося б побачити наскільки в новому проекті враховані наші пропозиції.

ДИВІТЬСЯ також повну версію програми «PROполітику» із Сергієм Рибачком

– Але чи немає загрози, що така реконструкція перетвориться в просте закриття амбулаторії і квасилівчанам доведеться їздити до Рівного?

– Ні. В жодному разі про це не йдеться. Одна з концепцій реформи медичної галузі – це доступність. Квасилів – великий населений пункт, і там однозначно має бути лікарська амбулаторія. І цілком можливо, що один-два кабінети вторинного рівня, лікарів більш вузького профілю. Якщо буде велика кількість звернень стосовно наявності вузьких спеціалістів, то таких лікарів варто там не просто залишити, але й додати. Саме тих спеціалістів, потреба в яких буде найбільш гострою. Але про закриття точно не йдеться. Її потрібно відремонтувати, привести до належного виду, доукомплектувати фаховим штатом.

– Нещодавно у Вас відбувся прийом громадян. З чим звертаються рівняни до депутатів міської ради? І хотів би, щоб Ви окреслили свій виборчий округ.

– В Україні вже склалася «гарна» традиція перед кожними виборами перекроювати округи. І відповідно після кожних виборів людям потрібно розбиратися який де округ і який депутат за яким округом закріплений. Після останніх виборів місто Рівне поділено на шість округів і в нашій команді є шість депутатів. Відповідно, кожен з наших депутатів закріплений за окремим округом, ну і Віктор Володимирович Шакирзян, так як він секретар Рівнеради, опікується усім містом. Я закріплений за 4 виборчим округом. Це центральна частина міста. Переважна більшість звернень, і це напевне дуже добре, це звернення від голів ОСББ. Це свідчить про те, що концепція об’єднання співвласників багатоповерхових будинків виходить на певний рівень. Коли керівники ОСББ беруть на себе відповідальність, беруть на себе ініціативу і дуже часто звертаються за певними консультаціями чи допомогою. Чимало питань, з якими вони звертаються, – це питання благоустрою. В нашому місці не дуже чітко розмежовано, де дворова територія, а де територія комунальна. І тому виникають проблеми організації дорожнього руху: є скарги, що автомобілі на великій швидкості їздять дворами, заважають мешканцям. Є проблеми поводження з відходами. Чимало звернень стосуються питань благоустрою. Колись в місті діяла така комісія і члени цієї комісії мали повноваження приїхати і оштрафувати того, хто порушує правила благоустрою. І, напевне, якісь такі функції потрібно буде комусь делегувати, тому що в цьому питанні в нас твориться справді жах.

– Можливо, Муніципальна варта могла б цим займатись?

– Так, в повноваженнях Муніципальної варти це є. Але до того, як вона запрацює на повну силу ще пройде трохи часу. Але до того хтось має виконувати ці функції. Однією з наших передвиборчих обіцянок було – створення комісії з контролю за незаконними забудовами. Ми її створили і можливо варто цій комісії крім незаконних забудов ще й займатися питаннями благоустрою. Бо скарг справді дуже багато.