Суд остаточно відсторонив мера Рівного від посади на рік

25-08-2023 Новини

Рівненський апеляційний суд відхилив скаргу міського голови Рівного Олександра Третяка щодо свого відсторонення від посади на рік. Про це інформує кореспондентка Суспільного з зали суду.

Мер оскаржував рішення міського суду, яким йому присудили штраф за, на думку НАЗК, корупційний проступок.

"Постанову Рівненського міського суду залишити без змін, вона набуває чинності негайно з моменту її оголошення, є остаточною та оскарженню не підлягає", — оголосила суддя Надія Ковальчук.

Що це за справа

Раніше на мера Рівного НАЗК склало три протоколи, у яких вбачали конфлікт інтересів: щодо повернення собі премій, голосування за призначення керуючою справами виконкому та призначення їй премій і надбавок. Перші два протоколи закрили за відсутністю складу порушення та за строками давності.

Крайня справа стосується нарахування премій і доплат керуючій справами міськвиконкому Марії Корнійчук, яка під час виборчої кампанії внесла до кандидатського фонду Третяка 45 тисяч гривень. Попри заперечення мера, НАЗК вбачає у цьому конфлікт інтересів.

Через те, що міський голова не приходив на суд, посилаючись на зайнятість та відрядження, суддя вирішив ухвалити рішення без участі мера. 10 липня суддя Петро Денисюк оголосив рішення. Згідно з ним, міського голову визнано винним у корупційному правопорушенні. Це передбачає покарання у вигляді штрафу 6 800 гривень та позбавлення права обіймати посаду терміном в один рік.

Раніше міський голова у своїх дописах зазначав, що провини не визнає "жодним чином" і вважає справу "знущанням над правосуддям", а у винесеній постанові вбачає "порушення процесуального законодавства".

Олександр Третяк у своєму Telegram до засідання 25 серпня зазначив про "черговий етап боротьби за збереження місцевого самоврядування в Україні".

"Після прийняття судом першої інстанції відповідного рішення мав нагоду обговорити його з фаховими юристами і всі зійшлися на думці, що нічого спільного з верховенством права воно немає – таке рішення могло бути прийнятим лише на виконання корупційного замовлення або політичного тиску, або ж і того, і того водночас", — написав Третяк.

Як зачитала суддя матеріали справи, міський голова вважає, що його провина не доведена матеріалами справи, тому немає підстав для притягнення до відповідальності. Також вважає, що відбулася підміна поняття "добровільний внесок" та "подарунок".

Окрім того, мер стверджує, що Марія Корнійчук не мала жодної переваги у порівнянні з іншими працівниками міської ради. Також вказав, що справу в суді першої інстанції розглянули протиправно у зв'язку з його перебуванням за кордоном у момент слухання.

Адвокати міського голови заявили, що суд не навів жодних аргументів, які б підтвердили приватний інтерес Третяка до Корнійчук.

Секретар Рівнеради Віктор Шакирзян, який може перейняти керівництво містом на час відсутності мера Олександра Третяка, зазначив, що, на його думку, такі зміни не позначаться на життєдіяльності громади. Про це він сказав у коментарі Суспільному.

Саму справу щодо міського голови Шакирзян коментувати не став. Щодо перспектив, то сказав так:

"На житті міста це не позначиться, тому що у нас є одна мета — це розвиток міста, це перемога перш за все. Тим більше, ми і працювали таким чином, завдяки тому, що є злагоджена команда, певне відношення до того всього і основне — ще раз пояснюю — це наша перемога. Безпосередньо рішення суду я не можу коментувати".

Щодо виконання обов'язків міського голови Рівного, Суспільне запитало, чи готовий секретар Рівнеради взяти на себе ці повноваження:

"Так, без проблем. Для мене це не є пріоритетом, тому що я й так готовий допомагати, працювати тільки на рівнян, на Україну".