Третяк пояснив зрізання лип на Київській

29-04-2022 Новини

Міський голова Рівного Олександр Третяк на своїй сторінці у Facebook відреагував на резонансну ситуацію зі зрізанням лип на вулиці Київській, 47.

Подаємо текст його посту в оригіналі:

«Рівняни, бачу ваше занепокоєння, щодо зрізання лип на вулиці Київській.

З цього питання провів розмову з керівником Департаменту інфраструктури та благоустрою, керівником КП Рівненський міський трест зеленого господарства.

Пояснюю - щоб визначити, чи справді те чи інше дерево становить загрозу для життя мешканців будинку, пішоходів, авто­мобілістів створена відповідна комісія з питань обстеження зелених насаджень.

Перед тим як прибрати сухі і аварійні дерева, комісія в складі представників департаменту разом зі представниками екологічної інспекції обстежують стан зелених насаджень. І рішенням комісії дерева визнаються аварійними та виноситься рішення про їх видалення.

Лише після розгляду кожного звернення цією комісією, проходження усіх перевірок приймається колегіальне рішення відповідними структурами - Діб та трест - про зрізання або не зрізання дерев.

Ордер на видалення дерева видає ДІБ. Згідно ордеру, бригада виїжджає і видаляє дерева.

Що було у випадку дерев на Київській?!

Начальник Департаменту інфраструктури та благоустрою пояснив, що частина дерев, які росли поруч проїзної частини, були дійсно аварійними. Зрізання всіх дерев погодила комісія.

Також є гарантійний лист від інвестора-забудовника висадити нові дерева на території міста, щоб заміна зелених насаджень була рівнозначна. Вони висадять нові стійкі види дерев, компенсуючи втрати. З нього взято забов’язання висадити нові дерева за його кошт.

Питання зрізання зелених насаджень є для нашого міста досить непростим, подекуди навіть болючим. Хтось вважає, що вони повинні, так би мовити, «помирати» своєю «смертю», оскільки у місті їх не так вже й багато. Інші вбачають у деревах, особливо старих, реальну небезпеку для життя та здоров’я людей.

Видалення або зрізання дерев у місті мусить відбуватися. Бо часто вони заважають лініям електропроводів, житловим будовам і, головним чином, життю перехожих.

Так, на гарячу лінію міськради, в Департамент інфраструктури та благоустрою Рівненської міської ради регулярно надходять звернення від мешканців міста, з проханням видалити аварійні дерева на їх прибудинковій території.

Разом з тим доручив Департаменту інфраструктури та благоустрою налагодити систему поводження із зеленими насадженнями і враховувати думку громадськості. Маємо формувати комплексно демонтаж аварійних дерев і найголовніше дбати про збереження і насадження здорових.

Кожне дерево в Рівному потребує інвентаризації. Аварійні - під зрізання, а за рештою - правильний догляд», - написав Олександр Третяк.

Нагадаємо, що серед передвиборчих обіцянок партії «Європейська солідарність» у 2020 році була провести інвентаризацію зелених насаджень міста. А нинішній депутат Рівненської міської ради Юрій Чаборай, будучи кандидатом від партії «Слуга народу», в 2020 році обіцяв зробити перепис зелених насаджень у Рівному, озеленення міста.