У Рівненській міській раді фактично формується нова коаліція

30-09-2023 Новини

26 вересня – вперше після відсторонення від посади міського голови Рівного Олександра Третяка через корупцію – міські обранці зібралися на позачергове засідання Рівненської міської ради. Депутати проголосували за десять питань. І те, як саме вони голосували, показує, що у міській раді, ймовірно, формується нова коаліція.

Чи нині домовляються про створення нової більшості, «Четверта влада» запитала у самих міських обранців.

Неформальна коаліція за Третяка

До відсторонення Олександра Третяка, представника «Європейської солідарності», у міській раді була неофіційна коаліція, яка узгодила між собою сфери «діяльності» у Рівненській територіальній громаді. Про це ми розповідали в одному із наших матеріалів.

У коаліцію входили депутати від «Європейської солідарності», від «Рівне Разом», від «Свободи» та партії «За майбутнє» і від «Голосу».

В опозиції залишалися депутати від партій «Батьківщина» та «Слуги народу». Хоча окремі домовлені голосування були за участі й цих фракцій.

За даними нашого джерела у міській раді, ініціатором такого неофіційного об'єднання була фракція політичної партії «Європейська солідарність», яка набрала на виборах найбільшу кількість депутатів – 10 із 42-х.

Замість «Голосу» та «ЄС» – «Батьківщина» і «Слуга народу»

Перше сесійне голосування після відсторонення Олександра Третяка фактично окреслило нову коаліцію. Схоже, представники «старої» гвардії (а це троє депутатів від «ЄС», депутати «Рівне Разом», «Свободи» та «За майбутнє») об’єдналися з депутатами від партії «Батьківщина» і підсилились голосами «Слуги народу».

Представники фракції «Голос» та семеро представників «Європейської солідарності» або були відсутні, або не підтримали голосування.

Більш детально побачити ймовірну нову коаліцію (чи то постійну, чи ситуативну) можна у матеріалі щодо надання дозволу комунальному підприємству «Рівнеелектроавтотранс» отримати кредит на 20 дизельних маршруток.

Час змін: коментарі представників фракцій

Чи буде нова більшість сталою, покажуть голосування та виступи депутатів на наступних пленарних засіданнях. Наразі ж ми запитали у них, чи відчувають вони «час змін». Більшість з тих обранців, з ким ми розмовляли, погодилися, що зміни будуть.

Ми намагалися запитати думку голови фракції «За майбутнє» Володимира Хомка, але він почав втікати від журналістки. Що вже не вперше. «Я коли буду мать бажання поспілкуватись з «Четвертою вдалою», я вас повідомлю наперед» – сказав Володимир Хомко і швидко пішов.

Депутат від фракції «За майбутнє» Маріян Года сподівається, що переформатування коаліції відбудеться, але додає: зараз «все на рівні чуток».

– Знаєте, ніхто вам сьогодні не озвучить, – каже Маріян Года. – Те, що відбудуться зміни, – це однозначно. Це моя думка. Так мало би бути. Ключова фігура вже не на посаді. З'явилися інші люди.

Депутат фракції «Голос» Святослав Клічук зауважує:

– Вже очевидно, що вона [коаліція] переформатувалась. Вона почала переформатовуватись ще раніше – при Третяку. Я думаю, оформиться сьогодні. На наступній сесії – новий формат. Завжди видно це по голосуванню. Якщо проаналізувати голосування навіть за кілька минулих пленарних засідань,то уже видно, хто голосує за питання, а хто не голосує.

– Хоча формально коаліції немає, – продовжує депутат Клічук. – Ніякого документа немає, де б було написано: «Ми об'єднуємось навколо цього і цього. Якісь там принципи. Якісь там завдання». Такого не існує. Такої немає законодавчої вимоги, на відміну від парламенту, наприклад. Але очевидно, є робота спільна, є спільне ухвалення рішень, є спільний розподіл посад, відповідальності.

У хорошому варіанті – це спільна відповідальність. У поганому варіанті – це просто розподіл посад і просування якихось рішень. Останнім часом, на жаль, мені здається, ті рішення, які ухвалюють, стають гірші. Кадри втрачають. Нові кадри, хороші, не залучають. Ну, і не можуть залучити через рівень зарплати, який сьогодні є у місті.

Голова фракції «Батьківщина» Галина Кульчинська натякає, що відповідальність за голосування лежить на кожному депутатові окремо і що кожен відповідає за свої рішення сам:

– Особисто зі мною, як з головою фракції «Батьківщина», ніхто ніяких перемовин не вів. Ніяких пропозицій, загальних зборів, які б декларували якісь незрозумілі нові речі, на сьогодні не було. Якщо така ситуація буде, ми до перемовин відкриті і готові.

Але якщо ми говоримо про коаліцію іншу, то, перше, мають бути принципи і правила, на основі чого ми об'єднуємось. Можливо, ведуться якісь перемовини поза моїм розумінням... Відповідальність на кожному депутатові.

Депутатка фракції «Європейська Солідарність» Тамара Тимощук каже, що нічого не змінилося. Ніхто до мене не підходив, я нічого не знаю. А чому не працювати? Ми маємо йти в опозицію до кого? До міста Рівного? До рівнян?

Тамара Тимощук була серед трьох депутатів від своєї політсили (ще Людмила Туровська і Андрій Жильчук), які проголосували разом з іншими за схему закупівлі на 5 років 100 комунальних дизельних маршруток.

Депутат від фракції «Слуга народу», голова Рівненської ОВА Віталій Коваль прокоментував так:

– Бачу, що депутати переосмислюють взагалі своє значення і свою роль у місцевому самоврядуванні. Позитивні процеси я бачу. Я думаю, що на наступних сесіях буде більш широка і конструктивна така громада серед депутатів. Не можу назвати це коаліцією, але це точно буде ширше коло для ухвалення рішень, і воно буде більш виважене, тому що будуть запобіжники  для унеможливлення ухвалення неправильних рішень для громади.

 «Свободівець» Володимир Валявка вважає, що неофіційної коаліції немає, є лише «обговорення певних питань» (що нагадує ситуативні голосування – ви підтримуєте нашу тему, а ми вашу. – Ред.):

 – Таке складне питання поставили. Дивіться, всі депутати, весь депутатський корпус працює на благо громади. Є обговорення певних питань, і я думаю, всі депутати є представниками громади. Я думаю, ви бачите, що і так звана коаліція, як ви кажете, і опозиція також долучаються до питань громади. І якщо це нормальні питання, то вони також голосують. Я думаю, що і надалі так буде.

Голова фракції «Рівне Разом» Світлана Марчук теж відповіла на наше питання про нову коаліцію.

– Ми маємо працювати і захищати своє місто. І роздирати політичними іграми, як би їх хто не називав… Хтось звинувачує одну партію у тому, що вона слухає когось зверху і роздирає тут всередині наше місто, область. Хтось звинувачує іншу сторону у цьому.

Партія «Рівне Разом» працює задля рівнян, задля інших мешканців. Задля нашої області. І ми готові об'єднуватися з тими… Правильніше, ми ні з ким не роз'єднувались ще. Ми готові, скажімо так, працювати з тими, хто бачить майбутнє нашої взагалі роботи депутатської.

Я думаю, що зміни очевидні. Ви сьогодні бачили. Чи вони остаточні, чи все-таки ми дійдемо згоди? Я думаю, що всі фракції, які сьогодні, до прикладу, не були присутні у залі, що це не їхня позиція остаточна, але наразі говорити про це ще рано.