В громаді триває підготовка до опалювального сезону

22-07-2022 Новини

Відбулося засідання міського штабу з підготовки об’єктів ЖКГ та соціальної сфери у осінньо-зимовий період. До зустрічі долучили не лише представників теплопостачальних підприємств, а й ОСББ, управляючих компаній, керівників управлінь та комунальних організацій. Про це повідомляє офіційний портал Рівнеради.

Особливий акцент у підготовці зроблений саме на житлові будинки. Нині Рівнетеплоенерго обслуговує 811 житлових будинків та понад півтори сотні комунальних закладів. Як зазначив директор підприємства Олександр Ющук, якщо останні почали готуватися до зими, то поки що жоден будинок не має акту готовності. Міський голова Рівного наголосив, що ОСББ та управляючим компанії до 1 вересня повинні підписати у тепловиків акти готовності будинків. Це дозволить завчасно провести пробні пуски та налагодити роботу.

Окрім того, керівники ОСББ, управляючих компаній нарікають на велику кількість мереж, які не перебувають ні в кого на балансі, а отже, їх ніхто не обслуговує. Тож у випадку поривів і відповідальність на себе ніхто не бере, а люди лишаються без тепла. Лише в Рівному є близько ста об’єктів, у яких виникають такі проблеми.

Розглянули і ще одне проблемне питання: це постачання тепла у медичні заклади міста. Нині компанія «Еско-Рівне» опалює чотири найбільші медичні установи. Проте, за словами заступниці начальника управління охорони здоров’я Рівного Лариси Обуховської, є низка проблем. По-перше, «Еско» готове взяти на обслуговування мережі ЦМЛ, які проходять територією лікарні, проте держава не надто квапиться віддавати такі мережі підприємствам з приватною часткою. А по-друге, сучасні умови спонукають мати можливість у надзвичайному випадку «переключити» лікарні до інших котелень, аби зберегти теплопостачання. Вивчити наскільки реально це зробити повинні і наші комунальники.

«Важливо аби усі розуміли: ця зима буде складною! На жаль, ніхто не може гарантувати, що війна закінчиться до початку опалювального сезону. Тому вже зараз акцентував всім учасникам наради: підприємства повинні мати резерви покрівельних матеріалів, плівки, наперед закупити усі матеріали, які можуть знадобитися в надзвичайних ситуаціях, аби можна було усунути їх наслідки. Ті підприємства, які їх виготовляють, розташовані здебільшого у тих регіонах, де тривають бойові дії або небезпека надзвичайно гостра», - підсумував міський голова Рівного Олександр Третяк.