В Рівному перенесуть два пам’ятники радянської доби

17-04-2022 Новини

За словами начальниці управління культури і туризму Рівненської міської ради Наталії Лозовської, в місті триває очищення від символів червоної ідеології. Тож подали клопотання до консультативної ради при ОДА щодо перенесення двох об’єктів. А саме могили Олеко Дундича та пам’ятника, встановленого на його могилі, з парку культури та відпочинку ім. Т. Шевченка і могили Михайла Богомолова та пам’ятника, встановленого на його могилі, у сквері Українських добровольців на одне з історичних кладовищ Рівного. Консультативна рада таке прохання погодила. Експертна комісія визначила місцем, куди перенесуть ці об’єкти, кладовище Дубенське.

«Ці об’єкти є пам’ятками історії місцевого значення, тож Міністерство культури та інформаційної політики України вимагає для перенесення певні документи. Серед них – рішення і погодження виконкому», - відзначила Наталія Лозовська.

Члени виконкому одноголосно підтримали це рішення.

Щоправда, швидко реалізувати це рішення не можна. Адже ці два об’єкти підпадають також під дію закону про поховання та похоронну справу. Тож тепер – справа за рішенням Мінкульту, куди направляється повний пакет документів щодо перенесення.

Для довідки:

Олеко Дундич – революціонер, учасник Першої світової війни, громадянської війни в Росії та війни проти УНР в складі більшовицької Росії.

Михайло Богомолов — командир дивізії, військовий двічі захоплював Рівне у складі Червоної армії та брав участь в боях проти військ Української народної республіки. Радянська влада тричі нагородила його Орденом Червоного Прапора.

Про це повідомляє офіційний портал Рівненської міської ради.