В Рівному створять робочу групу, яка шукатиме причини неприємного запаху в місті

05-09-2023 Новини

Понад 50 телефонних звернень надійшло на телефонні лінії Рівненської міської ради щодо неприємного запаху у різних мікрорайонах міста.

Сьогодні під час засідання комісії ТЕБ та НС, начальник відділу екології Департаменту економіки Рівненської міської ради Валентина Веремко наголосила, що орган місцевого самоврядування не має права організовувати перевірки на підприємствах щодо якості повітря. Отож, згідно норм чинного законодавства, таку діяльність можуть проводити Держпродспоживслужба або Державна екологічна інспекція.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють викиди, повинні мати дозвіл на викиди. Статтею 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» визначено, що порядок проведення та оплати робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності, які отримали дозволи (Постанова КМУ № 302 13.03.202 року). Суб’єкт господарювання, крім інших вимог, проводить інвентаризацію стаціонарних джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря (ліцензованою організацією проводиться інструментально-лабораторні дослідження), готується резюме в ЗМІ для ознайомлення з громадськістю, подається пакет документів в Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області для отримання висновку, а лише після цього в Департамент екології Рівненської ОДА. Повноваження органів місцевого самоврядування щодо інвентаризації обсягів і складу забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря Постановою не регламентується.

Представники управління екології також виїжджали на місця, де найчастіше було чути неприємний запах, зустрічалися з мешканцями. За однією з версій – запах міг поширитися від одного із підрозділів Рівнеоблводоканалу, проте людям роз'яснили, що діяльність тут не проводиться після 17 години, а неприємний запах шириться саме після 19.00.

Представники Держпродспоживслужби наголосили: виїжджали комісійно на обстеження за скаргами на вулиці Фабрична, Будівельників, Князя Володимира, Данила Галицького. Але жодного джерела такого запаху не виявили.

«Це питання виникає упродовж кількох років. Проблема комплексна і складна, але можна виокремити об'єкти, які здійснюють локальне забруднення. Зокрема, частина запаху, на мою думку, йде від підприємства зі Шпанова. Окрім того, можливою причиною виникнення запаху можуть бути незаконні газові заправки, а вже з ними повинна розбиратися поліція», - зазначив керівник Рівненського центру контролю та профілактики хвороб Роман Сафонов.

У результаті засідання комісії вирішили створити робочу групу, яка вивчатиме кожен випадок виникнення неприємних запахів та шукатиме їх причини. Аби поетапно та ретельно діяти у кожному конкретному випадку.

«Оскільки перевірки сьогодні заборонені, робоча група повинна зробити все, аби переконатися, чи є конкретне підприємство причиною неприємного запаху. Ми не можемо лишатися осторонь, місто повинно бути чистим та не відчувати жодного неприємного запаху. Ми повинні зробити все, аби цього не було. Щоб жителі міста дихали чистим повітрям, бо робота підприємств навіть у сусідніх громадах – це добре, але вони не повинні заважати рівнянам», - наголосив секретар міської ради Віктор Шакирзян.