Верховний Суд України підтвердив статус об’єкта культурної спадщини будинку на вул. 16 липня в Рівному

07-05-2023 Новини

Верховний Суд ухвалив рішення, яким відмовив приватному товариству визнати протиправним та скасувати розпорядження голови Рівненської обласної державної адміністрації «Про взяття на облік об’єкта культурної спадщини». Йдеться про одну з найстаріших будівель на території Рівного, яка розташована на вулиці 16 липня і входить до палацового комплексу князів Любомирських.

Це приміщення з 2010 року перебуває в оренді у приватного товариства. У 2019-ому, розпорядженням голови Рівненської обласної державної адміністрації будинок, як об’єкт архітектури кінця XVIII-початку XX століття, занесено до переліку об’єктів культурної спадщини.

Орендар з таким рішенням не погодився і звернувся до Рівненського окружного адміністративного суду з позовом про визнання протиправним та скасування розпорядження.

Оцінюючи позиції учасників цієї адміністративної справи та неналежне здійснення окремими з них заходів, спрямованих на збереження історичного приміщення, у справу вступила прокуратура. Адже заявлена вимога про скасування розпорядження голови Рівненської ОДА створювала загрозу пошкодження та/або втрати донесеної до нашого часу цінності будівлі з археологічного, естетичного, етнологічного, історичного, архітектурного, мистецького, наукового чи художнього погляду, а також збереження її автентичності.

Суд, врахувавши позицію прокуратури, закріпив за вказаною будівлею статус об’єкта культурної спадщини. А це обмежує можливості реконструкції приміщення та накладає на орендаря додаткові обов’язки щодо збереження пам’ятки.

Про це повідомила пресслужба Рівненської обласної прокуратури.