Відсторонення міського голови Рівного: реакції голів фракцій

27-08-2023 Новини

Голови депутатських фракцій у Рівнераді прокоментували Суспільному рішення апеляційного суду щодо правомірності відсторонення міського голови Рівного Олександра Третяка від посади терміном в один рік. 25 серпня суд відхилив скаргу на рішення міського суду, сам Олександр Третяк заявив, що звертатиметься у Європейський суд з прав людини.

Голова фракції "Голос" Роман Денисюк:

"Новий сезон відкривається. Це означає, що у місті почнуться нові політичні історії. Чим вони обернуться для міста — буде видно у найближчі місяць-два. Лише після цього можна буде робити якісь певні висновки".

Голова фракції "Батьківщина" Галина Кульчинська:

"Моє враження: такий закон. Можливо, що для переважної більшості людей аргументи, які були приведені стосовно виборчого фонду, не є до кінця зрозумілими, але вони є законними, як показала судова справа. Чи могло бути по-іншому? Могли бути тисячі рівнян, які стали б на захист свого міського голови. Але це якби впродовж 2,5 років міський голова на сесії міської ради публічно, як очільник міста, ставав на захист рішень тергромади, висловлював своє застереження. Якби він активно застосовував право вето, рівняни б бачили це, то, можливо, розуміння ситуації могло бути іншим. А коли захищати тебе приходить десяток-два людей і немає розголосу, хвилі обурення на захист міського голови, то ситуація говорить сама за себе.

Питання в іншому — що буде далі. По закону, наскільки я розумію, автоматично виконувачем обов'язків стає секретар міської ради. У цьому випадку — Віктор Шакирзян. Ну, подивимось, які будуть перші кроки, чи будуть якісь зміни у прийнятті рішень. Подивимось, будемо це коментувати, говорити про це на сесіях. Прецедент вперше за всю історію рівненського місцевого самоврядування. По мені — головне, щоб це пішло на користь місту. Але люди повинні розуміти, що не міський голова приймає основні рішення, основні рішення приймаються голосуванням на сесії міськради. Депутати мовчать, сесія пройшла, а потім здається, що це все — одна людина. Ні, треба активно розібратися, хто насправді керує містом, якщо ми хочемо бути достойними наших хлопців, які нас захищають".

Голова фракції "Європейська Солідарність" Павло Алексєвич:

"Я вважаю, що покарання, визначене рішенням суду, неспівмірно велике до проступку. З цієї причини думаю, що це рішення суду не про адміністративну відповідальність, а про політичну розправу".

Заступник голови фракції "Слуга Народу" Юрій Чаборай:

"Те, що рішення було прийнято за сьогодні, стало для нас трішки несподіваним. Інформація надійшла до нас з соцмереж, журналістів. Наскільки це вплине на ситуацію в місті — сьогодні дуже важко прогнозувати, тому що наша фракція не входить у коаліцію, ми знаходимося в певній опозиції до провладних партій, які з мером, ЄС наприклад. Я думаю, що будуть певні перестановки далі, певні кадрові рішення, тому що без цього ніяк. На прийняття депутатами це не сильно вплине, хоча, можливо, буде ще більша згуртованість у депутатському корпусі, тому що в нас відзначалося зі сторони "Європейської солідарності" і коаліції так званої певне блокування деяких питань. Зокрема, будемо згадувати виділення коштів на ЗСУ, на оборонний бюджет Рівненської області, які вони блокували”.

Контактні телефони голови фракції Всеукраїнського обʼєднання "Свобода" Олега Осуховського та його однопартійця Володимира Валявки — недоступні.

Голова фракції "За майбутнє", ексміський голова Рівного Володимир Хомко від коментарів відмовився.

Голова фракції "Рівне Разом" Світлана Марчук на зв'язок не вийшла.

Суспільне опублікує коментарі інших голів фракцій, які тільки їх отримає.