«Все одно, що говорити про запуск космічного корабля»: Третяк прокоментував перспективу очищення Басів Кута

08-06-2022 Новини

На очищення озера Басів Кут у Рівному в міському бюджеті грошей немає. Навести лад на водоймі можна буде, залучившись фінансовою підтримкою міжнародних організацій. Про це розповів міський голова Рівного Олександр Третяк журналістам «Суспільного».

Останні дослідження проб води у травні 2022 року показали, що у Басівкутському озері є кишкова паличка. Фахівці Центру контролю та профілактики хвороб не рекомендують там купатися.

За словами мера Рівного, під час війни про очищення водойми не йдеться.

«Як зробити із водойми, яка була в катастрофічному стані, перлину міста – це питання до залучення величезних коштів. Місто самотужки не справиться, щоби профінансувати роботи по фільтрації, по очищенню цього водосховища і цієї рекреаційної зони», – каже Олександр Третяк.

Зі слів мера, шанси на очищення міської водойми є лише тоді, коли проєкт фінансово підтримають міжнародні організації.

«Ми минулого року ще мали певні напрацювання, певні кошти для очищення цієї водойми навіть закладали. Але нині війна і всі капітальні видатки не проходять. Говорити про очищення озера зараз – це все одно, що говорити про запуск космічного корабля з нашого міста в космос», – пояснив міський голова.

Що відомо

З 2019 року влада міста анонсувала запуск земснаряда для початку очищення озера. Однак, це питання з місця не зрушилось.