«За місяць-півтора можна все виконати»: секретар Рівнеради озвучив, коли демонтують радянські символи на пам'ятниках

14-08-2023 Новини

У Рівному за місяць-півтора демонтують радянську символіку й написи, які ще залишилися в місці. Цей термін озвучив секретар Рівнеради і голова профільної комісії Віктор Шакирзян в етері «Українського радіо. Рівне». Рішення про заміну елементів тоталітаризму попередньо має ухвалити міськвиконком. Ідеться про 11 монументальних об'єктів, серед яких є й братські могили. Про це пише Суспільне Рівне.

На цьому тижні, 14-20 серпня, Рівненський міськвиконком має розглянути проєкт рішення про демонтаж, заміну елементів радянської символіки на об'єктах культурної спадщини, зазначив Віктор Шакирзян. З його слів, засідання мало відбутися ще 8 серпня, однак цього не сталося через відсутність кворуму.

Загалом у переліку проєкту рішення міськвиконкому оприлюднили 11 об'єктів, тоталітарні символи на яких мають замінити, або демонтувати. Ці об'єкти — пам'ятки історії та монументального мистецтва місцевого значення.

Секретар Рівнеради і голова профільної комісії говорить, що це всі об'єкти, які залишилися в Рівному і підпадають під декомунізацію.

«З того, що йде на виконком — 11. Це вже фінал, я вже надіюся. Але щораз знаходимо щось інше. Наприклад, знайшли братську могилу на 113-му заводі. Наразі, не знаємо, скільки там поховано людей. Треба, щоб долучилися і допомогли історики, з архіву взяти документи. Символіку змінили, але ще поставимо загородження, щоб нічого вандали з ним не зробили», — зазначив Віктор Шакирзян.

За його даними, в парку Шевченка з братської могили демонтували заборонену символіку на братській могилі радянських солдатів. Однак, про перенесення їхніх решток на кладовище наразі не йдеться.

«Не будемо робити перепоховання наразі. Бо треба робити ексгумацію, це робить одна-дві фірми, здається. Й не хочеться витрачати на це кошти міські. Біля будинку культури в парку є братська могила і взяти сьогодні її розрити — я сьогодні не бачу в цьому доцільності. Тим більше символіку ми там змінили», — каже секретар міськради.

На братській могилі радянських воїнів на вулиці Київській, 71, зі слів секретаря Рівнеради, теж планують замінити текст та демонтувати тоталітарну символіку.

Роботи з демонтажу та заміни на усіх об'єктах виконуватимуть комунальні підприємства, додав Віктор Шакирзян:

«Думаю, за місяць-півтора можна це все виконати й закінчити з цими написами, щось підправити й завершити ці роботи. Це не будуть великі кошти, бо все робитимуть наші комунальні підприємства. Можна заохотити бізнес, людей, яким небайдуже це все. Той самий танк ми піднімали не за міські гроші, а на волонтерських засадах. Думаю, якщо захотіти — це треба зробити якнайшвидше. І, не витрачати міських коштів, прибрати і привести до ладу наше місто. Будемо шукати такі можливості, досвід уже є».

Також він повідомив, що в Рівному у 2022 році демонтували 25 пам'ятників з радянською символікою:

«Ми були одні з перших в Україні, які взагалі взялися за цей демонтаж. Було багато суперечок, але коли чітко розумієш, що маєш це зробити, то є від цього результат. Ми майже все Рівне очистили від цих різних знаків, цієї «прорадянщини».