За скільки Рівнерада безконкурентно продає землю неподалік автовокзалу компанії з групи «Стоград»

24-08-2024 Новини

За 1 мільйон 94 тисячі гривень Рівненська міська рада продасть 14 соток землі біля торгово-офісного центру на вулиці Київській, 47 (приблизно 1 тисячу 900 доларів за сотку). Землю, на якій вже облаштували автостоянку, купує компанія із сузір’я «Стограду» – ТОВ «Висока лінія». «Четверта влада» нагадує, що це за земля, та розказує, чому саме така сума.

Раніше ми розповідали, що ТОВ «Висока лінія» у липні 2023 року отримало у власність 2/3 частини земельної ділянки під згаданим торговельно-офісним центром на Київській.

Ще 14 соток товариство у міської ради просило для «розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд технічної інфраструктури (виробництва та розподілення газу, постачання пари та гарячої води, збирання, очищення та розподілення води)».

На цій ділянці вже розташована автостоянка. І як ми писали, замовником її будівництва був міський департамент інфраструктури та благоустрою, а платило за все ще одне товариство з групи компаній «Стоград» – «Квітковий бульвар».

У деяких депутатів були зауваження до використання цієї ділянки. Проте 26 жовтня 2023 року Рівненська міська рада дозволила фірмі розробити проєкт землеустрою щодо відведення 14 соток. А 16 січня 2024 року затвердила проєкт землеустрою та продаж землі.

У серпні 2024 року у довідці про виконані експертні оцінки земельних ділянок контрольної комісії з продажу земельних ділянок з’явилася сума, за яку ТОВ «Висока лінія» викупить землю.

Експертна фірма «Приватна справа» оцінила комунальну ділянку в 1 мільйон 94 тисячі 184 гривні. Це приблизно 1 тисяча 900 доларів за сотку за нинішнім курсом.

Депутат Рівнеради від фракції «Голос» Святослав Клічук розповів, що контрольна комісія з продажу земельних ділянок, в яку він входить, затвердила цю експертну оцінку ділянки. Далі – оформлення договору купівлі-продажу та перерахунок грошей.

Минулого разу Святослав Клічук казав, що «там вже все збудовано, а землі в них ще не було. А зараз ми їм її даємо. По суті, узаконюємо захоплення землі».

На сайті «Дім.Ріа» ми знайшли одне оголошення про продаж землі на вулиці Київській, але під комерцію. Одну сотку продавець оцінив у 2 тисячі 950 доларів.

Ми запитали в експерта з питань земельного законодавства Георгія Могильного, що для міста вигідніше: продати цих 14 соток на Київській чи здавати їх в оренду.

– Якщо землю не планують далі забудовувати, то краще продати. Це вигідніше, ніж отримувати як орендну плату на рік 3-5% нормативної оцінки. Тим більше, що приватний власник буде ще податок на землю платити, – відповів експерт.