Закупівля макаронів у Рівному: керівника управління освіти після розслідування повернули на посаду

21-03-2023 Новини

Начальника управління освіти Рівного Богдана Туровича, якого через інцидент із закупівлею макаронів тимчасово відсторонили від посади на час службового розслідування, повернули до виконання обов'язків. Про це йдеться у розпорядженні міського голови, цю інформацію посадовець також особисто підтвердив Суспільному. Турович пояснив, що порушень комісія не виявила.

Чому про це говорять

Видання «Наші гроші» 9 лютого зробило публікацію про закупівлю макаронів у дитсадки Рівного. Автор матеріалу назвав тендер підозрілим, адже, згідно з документами, замовили продукцію по 128 гривень за кілограм без ПДВ, а з урахуванням податку, який завжди включається в ціну товарів в магазині, виходить 154 гривні за кіло. При цьому автор наводить приклади з магазинів, у яких ціна на макарони нижча.

Начальник управління освіти Богдан Турович записав відеозвернення, де пояснив, що закупівля була макаронів з твердих сортів пшениці до дитсадків була, але за ціною не 154 гривні, а 109. Йдеться про 205 кілограмів на суму в 22 тисячі. Посадовець закликав «не маніпулювати» цією інформацією.

Рівненська окружна прокуратура 10 лютого почала досудове розслідування за фактом заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану. Розслідування доручили органам поліції.

Після резонансу мер Рівного Олександр Третяк 13 лютого повідомив, що підписав розпорядження про проведення службового розслідування щодо закупівель управлінням освіти. На цей час керівник управління Богдан Турович відсторонений від посади.

Поновлення Туровича

Ще 10 березня мер підписав розпорядження про повернення Богдана Туровича до виконання обов'язків начальника управління освіти. Це посадовець підтвердив Суспільному 21 березня:

«Так, службове розслідування завершено і мене поновлено у правах і обов’язках. Комісія не знайшла (порушень, - ред), дякувати Богу, все нормально. Але ще іде справа по лінії правоохоронних органів, то тут я коментувати нічого не можу».

Богдан Турович також пояснив, чому, на його думку, виникла ця ситуація:

«Наша оцінка – що недосконалі законодавчі акти з питань здійснення закупівель, а саме у визначенні ціни, з якої виходити на тендер. І від того виникла проблема, яка полягає в тому, що в договорі і специфікації була зазначена ціна гранична, але ж ми приймали і оплачували товар по середньостатистичній ціні, і підтвердження у нас є в накладній. От і вся проблема загальна».