«Здамо на металобрухт»: як у Рівному демонтували фігури партизанів і барельєф на пагорбі Слави

26-04-2024 Новини

У Рівному демонтували барельєф і фігури радянських солдатів з постаменту на пагорбі Слави, які встановили майже 40 років тому. Це останній архітектурно-скульптурний комплекс, який підпадав під закон про декомунізацію. Як це відбувалося — бачило Суспільне.

8-метрову композицію з двох партизанів і дівчинки та також триметровий барельєф з 18-ти фігур демонтували на пагорбі Слави. Це відбулося у п'ятницю, 26 квітня, орієнтовно о 13:00.

В.о. міського голови Рівного Віктор Шакирзян повідомив:

«Уламки ми віддамо в лабораторію і здамо на металобрухт. За ті кошти, які отримає, наприклад, трест, ми хочемо придбати дрони і передати нашим військовим. Що стосується саме стіни, вона відновиться і буде в такому ж кольорі, у якому вона зараз є. Плануємо колись зробити там музей, він буде після перемоги. І так само, цей монумент ми відновимо і зробимо для наших героїв».

Керівник Рівненського міського тресту зеленого господарства Олександр Кравчук зазначив, що підприємство — балансоутримувач парку на пагорбі Слави:

«Звичайно, що під час демонтажу цих пам'ятників нас залучили як балансоутримувачів. Також ми надали свою техніку у кількості двох одиниць, четверо працівників допомагали демонтовувати пам'ятник. Пошкодили газон й кущі. Коли закінчиться процес демонтажу, це все вивезуть, то відновимо зруйнований газон, підсадимо зелені насадження. Можливо, ми висадимо квіти, подумаємо про це».

Монумент Вічної Слави був останнім скульптурно-архітектурним комплексом у Рівному, який підпадав під закон про декомунізацію та дерадянізацію. Більше на балансі міста пам'яток, що містять радянську символіку — немає, запевнив Віктор Шакирзян:

«Те, що стояло у нас на балансі — ми все повністю прибрали. На сьогодні це був останній монумент».

Цей пам'ятник відкривали недобудованим, розповів місцевий історик та краєзнавець Микола Бендюк. З його слів, в часи Радянського Союзу, під монументом планували зробити музей, так званої Великої Вітчизняної війни. Втім, через відсутність грошей його не облаштували. Приміщення пустувало, а у 2023 році Микола Бендюк разом із Олександром Гребенюком ініціювали там створення музейного простору.

«Він морально заважав, тому що цей монумент — радянська історія, яка повинна була забратись. Там є музейний простір, яким буде музей — невідомо. Ми декілька концепцій пропонували міській владі», — додав Микола Бендюк.

Монумент Вічної Слави створили у 1985 році. Він включав 48-метровий обеліск з червоного граніту зі скульптурою двох партизанів та дівчинки, а також барельєф з 18 фігур, серед яких партизани та радянські солдати.